Last news in Fakti

7 Февруари, 2011 10:37 3 345 22

Банкери бранят таксата "предсрочно погасяване"

  • такси-
  • банки-
  • предсрочно-
  • погасяване

Банкери се обявиха твърдо срещу готвеното отпадане или ограничаване на таксата за предсрочно погасяване за жилищни и бизнес кредити с променливи лихви. Те заплашиха, че ако тази такса изчезне, ще вдигнат други такси, лихви или комисионни, така че да си "избият" парите. Трима депутати от ГЕРБ предлагат промяната да стане с изменения на Закона за кредитните институции.

"Това е административен опит да се предоговорят вече договорени условия между банка и клиент. Те със същия успех могат да отидат утре и да кажат - защо цената на млякото, месото, маслото трябва да бъде еди-каква си. Това сме го пробвали с 50 години комунизъм, не дава добри резултати", коментира пред Дарик радио шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той добави, че банките ще компенсират загубата с "някакво общо повишаване на такси или на нещо друго". Те обаче нямало да се взимат от хората, които предварително си връщат заема, а от всички.

Директорът на Пощенска банка Асен Ягодин пък смята, че трябва да има дискусия между депутати и банкери, така че да се стигне до умерено ниво на таксата, но не и тя да се премахва напълно. В противен случай щяло да се стигне до кредитен туризъм - всеки ще се мести там, където му предложат по-евтин заем. "Вариантът, който се предлага, ще е в полза на малка група потребители и ще е в тежест на всички останали", каза още Ягодин.

Таксата за предсрочно погасяване пречи на конкуренцията между банките, защото води до закрепостяване на кредитополучателя към един единствен трезор - нивата й най-често са между 3 и 5% от оставащата главница, което прави няколко хиляди лева при дългосрочните заеми. Така банката може да вдига неограничено лихвата по кредита на клиента си, а той не може да смени трезора, защото трябва да плати огромни такси.

Междувременно управителят на БНБ Иван Искров припомни на банките, че най-ценният им актив са техните клиенти. "Има неизползван потенциал в обслужването на старите клиенти, банките има какво да подобрят", твърди Искров в бюлетина на банковата асоциация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съсел

    74 1 Отговор
    В цял свят банките направиха отстъпки към клиентите си, за да понесат по-леко кризата, а тука банките буквално щавят потребителите.
    Съветвам всеки един, ако може да си набави пари, без да ползав техните услуги, да го направи. В противен случай го закрепостяват с високи лихви и куп други скрити уловки.
  • 2 Цеци

    55 2 Отговор
    Не трябва ли да се сезира комисията за защита на конкуренцията.Не води ли до монопол и закрепостяване на клиента глобата от 5% при предсочно погасяване на задължението.По скоро нека има отстапка от 2% при пердсрочно погасяване.По този начин банките ще покажат лоялност кам клиентите си.
  • 3 Ицо

    50 1 Отговор
    Стойте надалеч от тези пиявици, че няма откъсване от тях след това... Те живеят от кръвчицата на клиента!
  • 4 nghtuyf

    56 2 Отговор
    Защо ни задължават заплатите да минават през банките?Ами за да лапат банките.Плащанията също да минават през банките....Защо?Заради същото.Нека оставят пазара свободен и който иска да тегли кредит,да му мисли и както казва Ицо-3 "Стойте надалеч от тези пиявици".
  • 5 ип

    58 0 Отговор
    Който може да стиска и да не тегли заеми от "банките", които са в момента на БГ пазарът!!!
    До една година ще влезат на пазара 2 нови банки! А през следващите няколко години още няколко.
    Като казвам банки имам в предвид БАНКИ!!! А не кръвопиеца Хампарцумян!!! И да не заблуждава хората, които не разбират как не можело да има по-ниски лихви!
    А сега направо кръв пикае, че ще му махнат 5% наказателна лихва.
    Свършва Вашето време господа таргаши и идва реална конкуренция!
  • 6 незнаещ

    35 0 Отговор
    това за новите банки е истина, пролетта ще отвори врати една от най - големите швейцарски банки, последвана от голяма американска банкова институция, лихвите по кредитите ще намалеят драстично, промените сега за премахването на такса предсрочно погасяване са именно заради американците, които с лихва от 3-4 % по ипотечни кредити ще обърнат пазара, Левончо много добре го знае това и затова писка като куц кон сега


    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 7 Да

    35 0 Отговор
    Ето това са новини!
    Ако има такива банки, които да разбутат монопола на мизерниците кръвопийци ще обърне целия пазар и всичко ще отиде при тях.
    Следва масов фалит на банки които не са в час.
  • 8 пръдльо

    29 1 Отговор
    Тоя пръдльо искам да е на моето полужение за няколко годинки. И на полужението на голяма част от населението. Когато теглихме кредити БАНКИТЕ умушленно ни подведоха, като надвишаваха оценките на ипотекираните имоти, не искаха да доказваме произход на средствата, свободно си измисляха че получаваме двойни и троино по-високи заплати и какво ли още не. И сега когато ги връщаме те отново са велики. Някой трябва да ги раздвижи.Хо не мисля че това ще е Алексей Петров
  • 9 незнаещ

    3 32 Отговор
    ами ти смотаняко кой те кара да теглиш кредит като нямяш една стотинка в джоба, като си прост цървул на заплата, кредити се теглят от хора от средната класа на горе, не от цървули на заплатка, който е цървул само под наем, цял живот под наем и накрая шут в гъза и да мре на улицата, и после следващият цървул и така

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 10 fi40

    14 0 Отговор
    Nqma takava dyrjava!!!!!!!!!!!!! Nqna!!!!Kraino vreme be6e da se namesi dyrjavata!Za6to 4akaxte tolkova gospoda ypravlqva6ti?
  • 11 Nikolay

    16 0 Отговор
    Do neznae6t:Mnogo si glupav,breiiiii!!Cql svqt jivee na krediti,no za razlika ot na6ata mila tatkovina v normalnite dyrjavi lixvite sa zna4itelno po niski.Vsi4ko e qsno i prozra4no.Primer EUROBOR +0.9.%Sy6to nqma takiva izmisleni texni(na bankite)PRAVILA.Taksite za vsi4ki institycii pla6tani v banka sa=0.Govorq sa Ispania.T.E.Ako ima6 da pla6ta6 primerno taksa za li4na karta 20€ v bankite(vsi4ki)pla6ta6 20€ i nito cent otgore.Taka e v normalnite dyrjavi.A ti si mnogo glupav breeiiii!!!!!!!!!!
  • 12 нахапания

    17 0 Отговор
    ако го питате г-н Хампарцунян той винаги това ще ви каже: всеки който се опита да им извади кокала от кръвожадната банкерска уста е лощ комунист. Малоумния алчен арменец никога няма да има насита..
  • 13 Лимон

    13 0 Отговор
    "Те със същия успех могат да отидат утре и да кажат - защо цената на млякото, месото, маслото трябва да бъде еди-каква си."
    Да де, ама като сменим марката, не плащаме неустойка.
  • 14 Пъпеш

    17 0 Отговор
    Някой може ли да ми каже дъли има друга държава (поне в развития свят) където плащаш комисионна за ВНАСЯНЕ на пари в банка и то по собствена сметка???
  • 15 тупан с тупаните

    14 0 Отговор
    Аз предлагам да връчим на "незнаещ" купата на глупостта, за която той толкова упорито се бори, че всеки втори коментар е избледнял от неодобрения. А това е от мен - нещастнико, какво е виновен човека, че е теглил кредит, а след това световната криза е смачкала иначе добрия му и печеливш бизнес??? Но ти това не го разбираш, защото си мизерно брокерче, с никаква професия, живееш на гърба на същите тези "цървули на заплатка" както ги наричаш , чрез просия за процент.
  • 16 Nikolay

    12 0 Отговор
    Nai interesniq sly4ai!!!!!!!Imax edna smetka v € v Unikredit(biv6a Xebros).Ostavix 50€.Pove4e ot godina ne bqx q polzval i re6ix da q zakriq.Za moe y4ydvane bqxa ostanali po malko ot 30 €.Vzimali po 1 € na mesec za obslyjvane- xaxa golqm smqx.Nakraq mi vzexa o6te 8€ za ZAKRIVANE na smetka.I nakraq poly4ix celi 20 €.Nqma takava dyrjava,nqma takiva banki......Zapomnete YNIKREDIT i vnimavaite.
  • 17 Милиционерян

    6 1 Отговор
    Сега всичките комсомоло-милиционерски търтеи ще завият на умряло или просто ще си ходят- може би в ЮАР или другаде да доизядат окраденото, а после ще я карат на фотосинтеза?...
  • 18 vqra_nadejda_lubov

    11 0 Отговор
    Edinstveno ponijavaneto na lihvite shte "izkara" parite ot bankite i shte gi vlee v ikonomikata kadeto im e mqstoto...a Hamparcumqn neka tvyrdi che nqma kartelno sporazumenie v mejdubankoviq sektor VERVAM MU...
  • 19 da .... dano

    1 0 Отговор
    ei nedei da obijdash horata, che da ne te ubidia az!
  • 20 патил

    2 0 Отговор
    Знам,знам
    Уникредит е най мафиотската банка,следвана от БНБ и Пощенска.А Хамапурцумян Лайнян е едно крадливо копеленце което се възползва от анархията в Абсурдистан и си прави каквото си иска.Ако бяхме една нормална страна,той вече щеше да е аутсайдер по затворите
  • 21 патил

    0 0 Отговор
    Исках да кажа...следвана от ОББ
  • 22 Alinka

    0 0 Отговор
    Искам да ви попитам това премахване на такса предсрочно погасяване само за новоизтеглените кредити ли е за сега? и ако някой е погасявал каква е набутвацията в цифри?