Отидете към основна версия

6 267 12

Пасивни къщи идват на мода

  • пасивни-
  • къщи-
  • технология-
  • изолация

Както много други постижения на цивилизацията и пасивните къщи идват у нас от чужбина. Идеята за тях възниква преди петнадесетина години в Германия. Архитекти и инженери се запитали как съвременният човек би могъл да пази околната среда чиста, без да става отшелник или да се лишава от комфорта, с който така е свикнал.

Как? Отговорът е: пасивната къща. Това е сграда, която сама произвежда цялата енергия, необходима за нормалния живот на нейните обитатели без неудобства и лишения. Заради съчетанието между комфорт и екологичност някои наричат пасивната къща биоклиматична. От енергийна гледна точка тази сграда е почти толкова независима, колкото са и космическите кораби.

Приликата е в използваните супертехнологии за изолация и за генерация на ток, топлина и студ. Разликата е, че пасивната къща стои здраво стъпила на земята и може да използва нейното свойство в дълбочина да акумулира топлината. На това разчитат т. нар. земносвързани термопомпи. През зимата те пълноценно заместват централното парно.

още

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини