13 Април, 2011 13:40 6 254 12

Пасивни къщи идват на мода

  • пасивни-
  • къщи-
  • технология-
  • изолация

Както много други постижения на цивилизацията и пасивните къщи идват у нас от чужбина. Идеята за тях възниква преди петнадесетина години в Германия. Архитекти и инженери се запитали как съвременният човек би могъл да пази околната среда чиста, без да става отшелник или да се лишава от комфорта, с който така е свикнал.

Как? Отговорът е: пасивната къща. Това е сграда, която сама произвежда цялата енергия, необходима за нормалния живот на нейните обитатели без неудобства и лишения. Заради съчетанието между комфорт и екологичност някои наричат пасивната къща биоклиматична. От енергийна гледна точка тази сграда е почти толкова независима, колкото са и космическите кораби.

Приликата е в използваните супертехнологии за изолация и за генерация на ток, топлина и студ. Разликата е, че пасивната къща стои здраво стъпила на земята и може да използва нейното свойство в дълбочина да акумулира топлината. На това разчитат т. нар. земносвързани термопомпи. През зимата те пълноценно заместват централното парно.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 micha

    12 5 Отговор
    takiva kashti shte sa riadkost, kolkoto i kosmicheskite korabi v bg:)))))))
  • 2 е това вече е добре

    15 1 Отговор
    струва си както и да го погледнеш. много добра идея
  • 3 СтоянГ

    4 2 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=SLU3K_NueY8- БНТ 11.2009г

    Пасивни къщи има и у нас - ето емисия на БНТ в YouTube за къща построена от варненска фирма.
  • 4 киров

    9 0 Отговор
    що не вземат да споменат най-важното,цената космическа ли е
  • 5 Пазар

    7 3 Отговор
    Идват на мода? Къде? В Германия или в България? Тук, в София има един такъв проект за комплекс от такива къщички. Цените са от 400.000 евро нагоре. Яка мода, масова ще е....
    Иначе е хубаво, но за хора с немски доходи.
  • 6 jdsvx

    5 5 Отговор
    Цената на такава къща е малко над тази на к. кораб
  • 7 Malinita

    3 0 Отговор
    Да поясня: отношението ми е отрицателно не към идеята за такива къщи, а към начина на поднасяне на информацията!
    Питам се:
    - Защо ли е прието това определение - "пасивни", когато би трябвало да е "активни" - къщите произвеждат необходимата енергия, най-малкото! Пасивни са сградите изграждани досега!
    - Защо се налага - отново и отново - мнението че "постижения на цивилизацията ... идват у нас от чужбина"? Сякаш сме някакви безмозъчни диваци? Дали авторът е чувал за многото изобретения и открития на българи, благодарение на които колите се движат, той може да си напише статията на компютър и пр.? Все пак изобретенията и откритията са достояние на цялото човечество - дали му е известно откъде е тръгнала Япония и какъв път е извървяла, за да стигне там, където е днес?
    Дали му е известно, че съвсем наскоро български учен е получил световната награда от комисията на ООН UN-HABITAT за принос в екологията - разработката на проф. Мария Златева е свързана с обработка на място в компостери на биоразградими отпадъци и превръщането им в органична тор (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3774631). Май не! И изглежда авторите на така поднесени и акцентирани журналистически творения не осъзнават, че сами плюят на себе си!
    Чудя се, откъде се е взела тази "мода", защо се е наложило самооплюването като въпрос на... изисканост и на висок стил... Няма друга страна, доколкото ми е известно, където да се шири подобно самоунижаващо и вредно поведение! При това - безнаказано! Честно, гади ми се!
  • 8 Malinita

    2 0 Отговор
    За всички скептици: какви са били в началото цените на всякакви новоизобретени изделия, да вземем компютрите, например и какви са сега.
    И малко факти:
    „По-тежки от въздуха летателни апарати са невъзможни!”
    Лорд Калвин, Президент на Кралското дружество, Великобритания

    „Всичко, което би могло да бъде изобретено, вече е изобретено!”
    Чарлз Дуел, Директор на Патентна дирекция, САЩ, 1899 г.

    „Няма никаква вероятност човек някога да използва силата на атома!”
    Робърт Миликан, Нобелов лауреат по физика, 1923 г.

    „Кой, по дяволите, иска да чува актьорите да говорят.”
    Хари Уорнър, един от братята,Уорнър, 1927 г.

    „Аз мисля, че има световен пазар за около 5 компютъра.”
    Томас Уотсън, Председател на Ай Би Ем, 1943 г.

    „Човек никога няма да достигне луната, независимо от бъде¬щия прогрес на науката.”
    Лий де Форест, Радио–пионер, 1957 г.

    „Няма ни най-малък знак, че атомната енергия някога ще бъде достъпна. Това би означавало да можем да разбиваме атоми, когато си поискаме.”
    Алберт Айнщайн, 1932 г.
  • 9 различен

    1 0 Отговор
    До малинита.След като си толква компетентна е хубаво да знаеш,че има и много други хора които са гледали и предсказвали векове и години напред нещата които се случват сега.Примерно от по старото поколение-Жул Верн,а от по съвременото Артър Кларк в :Профили на бъдещето.По отношение на пасивните къщи,ако са проектирани още от самото начало като такива,то оскъпяването не е толкова голямо-15-20%,докато икономическия ефект от тях е поразителен.
  • 10 Malinita

    2 0 Отговор
    До различен:
    Това е така и не виждам повод за конфронтация. Хората са както недалновидни понякога, така и истински ясновидци и както недостатъкът така и качеството са характерни за хората въобще, независимо от познанията, подготовката, кръгозора им.
    Струва ми се, че е ясно, че с цитата по-долу се опитвам да кажа на тези скептици, които нямат в момента ясен поглед към бъдещето, че е възможно утре този вид къщи да станат част от живота на повечето хора, включително и че самите те може в недалечно бъдеще да заживеят в такива домове. А всяка новост в началото е с по-висока цена.
    Искрено се надявам тези къщи да станат обичайно изгражданите постройки, при това, в недалечно бъдеще.
    В същност, бъдещето идва благодарение на визионерите, на търсещите нови, неподозирани пътища. Дано да са повече, дано да съумяват да налагат полезните си виждания. Но в същото време се питам колко трябва да бързаме и в каква посока...
  • 11 Ruse

    0 0 Отговор
    6tom ot golqmoto selo S_ _ _ q vse o6te spomenavat korekoma v novatorski predavaniq,Taka 6te e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 Ruse

    0 0 Отговор
    Sami po sebesi tezi ka6ti sa straxotni ot vsi4ki gledni to4ki