Отидете към основна версия

5 383 5

Столична заложна къща предлага сграда до морето

  • лихвари-
  • жилища-
  • заложна къща-
  • нарушение

Хотел в Ахелой и парцел в село Любен Каравелово, Варненска област, продават лихвари, отпуснали кредити на закъсали длъжници. Въпреки приетата преди две години наредба, която „поряза“ лихварския бизнес, благодарение на затегнатото все още банково кредитиране той процъфтява. Нещо повече - намерени са и законовите вратички, през които сериозни печалби продължават да влизат в джобовете на кредиторите.

От август 2009 г. е в сила забраната за учредяване на ипотеки, както и придобиването на недвижими имоти от лихварите. В наредбата изрично е посочено, че заложна къща предоставя заеми, обезпечени със залог, само върху движими вещи. Тя не може да дава кредит, обезпечен с ипотека върху недвижим имот и ограничени вещни права, да придобива собственост или право на ползване върху недвижими имоти, както и да сключва договори за продажба с уговорка за обратно изкупуване. И за това обаче лихварите са намерили „вратичка“. Мераклията да ипотекира дома си го прави не на името на компанията, а на някого от босовете като физическо лице. Така проблем със закона няма.

Ипотеките на недвижимо имущество се прилагат на практика. Така например в специализиран сайт е обявен за продан семеен хотел в Ахелой, и то на цената на стандартен тристаен апартамент в комплексите на Бургас. Четирите жилищни етажа (по 60 и 80 кв. м) плюс механа се предлагат за 199 000 лева. Хотелът се оферира от столична заложна къща.

В село Любен Каравелово, Варненско, пък се предлагат 1000 кв. м в регулация за изграждането на еднофамилна къща. Цената е 6 хиляди лева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини