Last news in Fakti

27 Април, 2011 00:55 5 366 5

Столична заложна къща предлага сграда до морето

  • лихвари-
  • жилища-
  • заложна къща-
  • нарушение

Хотел в Ахелой и парцел в село Любен Каравелово, Варненска област, продават лихвари, отпуснали кредити на закъсали длъжници. Въпреки приетата преди две години наредба, която „поряза“ лихварския бизнес, благодарение на затегнатото все още банково кредитиране той процъфтява. Нещо повече - намерени са и законовите вратички, през които сериозни печалби продължават да влизат в джобовете на кредиторите.

От август 2009 г. е в сила забраната за учредяване на ипотеки, както и придобиването на недвижими имоти от лихварите. В наредбата изрично е посочено, че заложна къща предоставя заеми, обезпечени със залог, само върху движими вещи. Тя не може да дава кредит, обезпечен с ипотека върху недвижим имот и ограничени вещни права, да придобива собственост или право на ползване върху недвижими имоти, както и да сключва договори за продажба с уговорка за обратно изкупуване. И за това обаче лихварите са намерили „вратичка“. Мераклията да ипотекира дома си го прави не на името на компанията, а на някого от босовете като физическо лице. Така проблем със закона няма.

Ипотеките на недвижимо имущество се прилагат на практика. Така например в специализиран сайт е обявен за продан семеен хотел в Ахелой, и то на цената на стандартен тристаен апартамент в комплексите на Бургас. Четирите жилищни етажа (по 60 и 80 кв. м) плюс механа се предлагат за 199 000 лева. Хотелът се оферира от столична заложна къща.

В село Любен Каравелово, Варненско, пък се предлагат 1000 кв. м в регулация за изграждането на еднофамилна къща. Цената е 6 хиляди лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 petrov

    1 2 Отговор
    predlagam kushta centara varna i parcel promishlenat zona varna ima variant barter 0895612871
  • 2 chana

    1 2 Отговор
    Ами браво! Не е виновен лихварят, а този който си залага къщата, мисля че му е ясно че може да я изгуби. Не разбирам какво са виновни лихварите?
  • 3 трезво мислещ

    1 1 Отговор
    И ква стана тя сега,банките ще трябва хептен да го духат.Ами те лихварите ще се окаже,че продават най изгодно и то за разлика от ЧСИ без наддаване.Леле пишман брокерита сега я укъсаха,че най големите кредитори в момента са лихварите а пък при тях в канала най лесно се пада.За банките пък твърдя,че целият им мениджърски екип е за бесилото ама на всички банки,то сега ще се види как са направили мечешка услуга на брокитата,като изкарат всички имоти накуп на имотния пазар то тогава ще се разбере какво означава думата срив.Ей банки боклуци ако малко имате акъл сега е момента да изкарате всичко от ръкава,че кат дойде големия сатър ша реже до дупка.
  • 4 1

    1 0 Отговор
    Погледнете нещата не от страната на банките и брокерите на НИ.Последните искат да продават естествено възможно най скъпо заради комисионните си,но нека да не забравяме,че пазара определя цената на един имот а не желанието на сбъркани брокери!Още повече,ако този имот не може да бъде напълнен с туристи и да носи пари си остава само камара от тухли и е като воденичен камък на врата на собственика му,ако ще да го е купил не за 199000,а 9000 лв.!Друг е въпроса за интереса като инвестиция,но в тази продължаваща стагнация на пазара не съм убеден!
  • 5 real estate agent

    1 1 Отговор
    @1 . Уважаеми коментиращ, сбъркани брокери няма поне от две години както ги нарече, поради факта наречен криза и липса на сделки....а и брокерската рабора като цяло виждам че я коментираш прес просото все едно идват едни хора с парите и купуват на тъмно. Има си консултация, има си реклама има си клиенти с препоръки...но от къде да знаеш за тези работи..като по време на бума куцо и сакато стана брокер. Ще помоля за повече уважение ако не заповядай в офиса ми да ти покажа разликата от аматьор и профи....с най-добри пожелания:)!