Отидете към основна версия

4 632 26

Сделките във Варненско все още са инцидентни

  • черноморие-
  • имоти-
  • ваканционни-
  • търсене-
  • пазара

„Има запитвания, но като че ли са повече от любопитство. Засега реалните сделки са инцидентни и се сключват основно с руски граждани“. Това е обобщеното мнение на няколко варненски агенции за недвижими имоти, които предлагат на пазара дялова собственост. Според условията клиентите - фирми или частни лица, могат да закупят процент от недвижим имот. Така срещу средна сума около 6-7 хиляди евро могат да станат съсобственици във ваканционен апартамент. Инвестиционният момент в сделката - тези имоти да се отдават под наем и да генерират доходи, е по-блазнещ от перспективата за почивка в собствен дом две седмици през лятото.

Аналогично се предлагат и по-големи обекти, дори цели ваканционни комплекси. Ключовият елемент е поддържането на обекта и неговото управление, обясняват брокерите. Таксата е 500-600 лева на година. Затова дяловата собственост леко се оскъпява от цената за професионално управление на сградите. В замяна на първоначалния капитал и разходите за поддръжка на сградата собствениците могат да продават, отдават под наем, разменят и наследяват дела си в имота.

По Северното Черноморие за дялова собственост се предлагат жилища в комплексите „Морски рай“ до Балчик, „Калиакрия“ и някои по-малки проекти. Цената за дял започва от 7-8 хиляди евро. Брокерите прогнозират, че участието на проекти с дялова собственост в международни организации може да се отрази добре на пазара.

Участието или членството дава на собствениците възможност да заменят своите 2-3 седмици право на ползване срещу почивка в аналогичен имот по света. Големите мрежи дават опция за над 60 държави. Адвокати коментираха, че дяловата собственост не е описана в българското право, което създава известен риск за страните по сделката. Очаква се пазарът на този нов за България продукт да се раздвижи, след като няколко банки заявиха, че ще отпускат ипотечни кредити и за дялово участие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини