Last news in Fakti

20 Юни, 2011 09:46 4 613 26

Сделките във Варненско все още са инцидентни

  • черноморие-
  • имоти-
  • ваканционни-
  • търсене-
  • пазара

„Има запитвания, но като че ли са повече от любопитство. Засега реалните сделки са инцидентни и се сключват основно с руски граждани“. Това е обобщеното мнение на няколко варненски агенции за недвижими имоти, които предлагат на пазара дялова собственост. Според условията клиентите - фирми или частни лица, могат да закупят процент от недвижим имот. Така срещу средна сума около 6-7 хиляди евро могат да станат съсобственици във ваканционен апартамент. Инвестиционният момент в сделката - тези имоти да се отдават под наем и да генерират доходи, е по-блазнещ от перспективата за почивка в собствен дом две седмици през лятото.

Аналогично се предлагат и по-големи обекти, дори цели ваканционни комплекси. Ключовият елемент е поддържането на обекта и неговото управление, обясняват брокерите. Таксата е 500-600 лева на година. Затова дяловата собственост леко се оскъпява от цената за професионално управление на сградите. В замяна на първоначалния капитал и разходите за поддръжка на сградата собствениците могат да продават, отдават под наем, разменят и наследяват дела си в имота.

По Северното Черноморие за дялова собственост се предлагат жилища в комплексите „Морски рай“ до Балчик, „Калиакрия“ и някои по-малки проекти. Цената за дял започва от 7-8 хиляди евро. Брокерите прогнозират, че участието на проекти с дялова собственост в международни организации може да се отрази добре на пазара.

Участието или членството дава на собствениците възможност да заменят своите 2-3 седмици право на ползване срещу почивка в аналогичен имот по света. Големите мрежи дават опция за над 60 държави. Адвокати коментираха, че дяловата собственост не е описана в българското право, което създава известен риск за страните по сделката. Очаква се пазарът на този нов за България продукт да се раздвижи, след като няколко банки заявиха, че ще отпускат ипотечни кредити и за дялово участие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 varna

    32 33 Отговор
    поредната партенка, абе тези за кави ни имат те на запад не икат и да чуят за нещо подобно а те на българите ще го пробутват, бягаи народе като дявол от тамян бягаи.
  • 2 Петър

    23 13 Отговор
    Имотният пазар в БГ е в депресия по аналогия на тоя в САЩ,там цените са паднали до нивото на трето тримесечие на 2002 год.Справка за цените на имотите у нас за 2002 год показва,че те са биле 480лв на квадратен метър.Отворете сайтовете за имоти на Шумен,Разград,Плевен,Русе,Видин,Търговище-цените са на това или по ниско ниво.Днес там-утре в Бургас,Варна,София.Специалисти са ичислили,че цените от преди кризата ще се възстановят след около 20 години.На продалите-честито на останалите...ами имотите ви стояха по сайтовете непродадени над четири години без да намалите цените е сега забравете,че нещо може да се промени.
  • 3 Ale

    12 10 Отговор
    Pradavat na selq4etata kato topal hleb. Ima izlagali se da kupqt po 40000-80000 euro. Ne znaqt kvo praqt. Plastat kato rob sega betonq
  • 4 gost

    20 9 Отговор
    Пазарът на недвижими имоти е в шок.Цените паднаха и ще продължават да падат, което е нормално за българските доходи.

    Коментиран от #14

  • 5 трезво мислещ

    10 7 Отговор
    „Има запитвания, но като че ли са повече от любопитство. Засега реалните сделки са инцидентни и се сключват основно с руски граждани“.Добре де шизофреници такива,точно преди една седмица нали излезе статия на този сайт в който се твърдеше,че руснаците се избиват за имоти във Варна и региона(12.06.2011),нали даже бяхте писали,че брокерите не смогват.Леле пълна шизофрения,опазил Господ да не е заразна ,че след туй е-коли и таз чума ако ни тръшне в Кремъл и Вашингтон ще се заиграят с червените бутони, ша натисна няма да натисна,и ей ти на 3-та световна война.После в учебниците по история ще пише:шизофренията която тръгна от България затри човечеството.

    Коментиран от #7

  • 6 Ана

    8 6 Отговор
    И все по инцидентни ще стават... и не само във Варна-море от предлагане на имоти с ниско качество,но мераклии нема...С трици маймуни не се ловят.
  • 7 varna

    12 8 Отговор

    До коментар #5 от "трезво мислещ":

    трезво мислещ маи нещо си пил, прочети статията преди да коментираш, става въпрос за друг тим имоти.

    Коментиран от #9

  • 8 един галош

    10 5 Отговор
    Не е вярно,че сделките са инцидентни!Руснаци идват на групи организирано-наплива е голям,трудно се разминаваме около големите фирми,които продават имоти,гърците също искат да опитат от нашата имотна идилия,Англичаните също се завръщат по нашите ширини.Всички са омагьосани от хубавите ни магистрали,равни и чисти улици,спретнати,чисти и подредени комплекси,нови автобуси,тролеи,трамваи,приветливи и доволни хора,добро и безпроблемно здравеопазване,липса на гета-генериращи престъпност.Ние сме истински Европейци!!!
  • 9 трезво мислещ

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "varna":

    Приятелю аз в някои случаи съм се отказал от това да чета статиите и определям моят коментар на базата на заглавието.Честно вече ми е писнало с манипулативните статии,а между другото и заглавието подтиква към мисълта за цялостния имотен пазар за съответния регион.Тъй,че щом досега не сме се хванали на въдицата на балъкчиите и отсега нататък нема да се хванем.Също така дразни ме приятелю и обилната информационна пумия която се предлага в родните медии,която създава впечатлението,че който е спестовник и с някой друг депозит в банка ще лапне бахората и това с единствената идея,депозитите да бъдат изтеглени и да бъдат дадени на всички онези алчни копелета дето сега кръв им тече от гъза и то от много лакомия,но туй тяхното аз го виждам да се развие по сценария:лакомо дупе глава затрива.Хайде със здраве и да поддържаме добрия тон без нападки,те онея 240 хайдушки четници ни стигат.

    Коментиран от #10

  • 10 varna

    9 13 Отговор

    До коментар #9 от "трезво мислещ":

    абсолутно си прав за манипулациите, аз също спестявам много, мога да живея аз и цялото ми семеиство само от лихви до края на живота си ако лижвите не паднат под минимума от 4-5%.
    но има нещо друго ако някои не даиси боже се разболее или сина иска да учи в скъп колеж, тогава всичко отива на кино. за това се оглеждам за бизнес но понеже съм дълги години извън бг вече ме е стрх да ти кажа честно, просто нямам познати и приятели вече в бг, а без връзки нищо не може да направиш.
    проблема е, че дори като ги питам колко се прави от даден бизнес никои не може да ти отговори и това ми били бизнесмени.
    тук ако купуваш бизнес ти дават всички цифри колко е печалбата за последната година и всичко до стотинка даже те така ги обявяват.
    абе гледам да се застраховам от всякаде, до колкото е възможно разбира се, но за в момента спестяването няма алтернатива.

    Коментиран от #11

  • 11 трезво мислещ

    15 7 Отговор

    До коментар #10 от "varna":

    Ами да ти кажа това което си го описал в редовете си се нарича Балкански синдром майка,а той се изразява именно в това, а бе аз кат не мога що другия ще може и почва да ти прави сечено като те види,че малко прогресираш и почва да те топи там и тук и така,това се отнася за малкия и средния бизнес,а пък нали знаеш при големците играе калайката,там пък е съвсем друго измерение.Тъй,че да не те плаша но много внимателно подбирай и чеврето и много внимателно насочвай и средствата защото в България независимо от размера на инвестицията се крият много рискове,а и слабият и ограничен пазар кара всекиго да жонглира като клоун.Ако държиш все пак да инвестираш и имаш възможност за инвестиция навън и някой който да ти покаже пътя според мен ще е доста по разумно,то след време в България освен мангусти друго нищо няма да остане.
  • 12 трезво мислещ

    1 17 Отговор
    TURBOLOVER къде си майка,почна да ми липсваш.С твойте коментари ме радваше от сърце,а сега се чувствам като,че съм във пустиня.Осери някой друга манипулативна статия ама по твоему.Със здраве приятелю.
  • 13 домакин

    15 4 Отговор
    настоящето не е гаранция за бъдещето - само така си мислиш , иска ти се !

    Пазарите вървят на приливи и отливи , по схемата на тангото: две стъпки напред / една назад , т.е. относително САМО НАПРЕД !!!
    ---------
    2006 - 2008 беше приливът ..........2008 - 2010 беше отливът
    преди 2006 НЯМАШЕ ПАЗАР , защото нямаше БАНКИ !!!
    пазар между продавачи и купувачи не е пазар - това е алъш/вериш като на Женския пазар
    -------

    гледай минималната работна заплата ,цената на тока,бензина,кашкавала - Всичко е нагоре !
    и няма значение дали ти харесва или не!
    -----------
    това естествено може и да не ти харесва - харесваше ти когато пишеха ,че цените ще падат се кефеше , нали (надеждата ти е била да купиш евтино)

    СЕГА обаче пишат ДРУГО и то не ти харесва - но ще го приемеш защото нямаш Голям избор!

    единственият ти избор е да НЕ купуваш , ако не те устройва ,решиш ли обаче да КУПУВАШ - ще е по настоящите цени !
    -----------
    или още по-просто: както се радваше на хубавата булка - така ще се радваш и на ГЪРБАВИЯ к........р
  • 14 пост № 13 е реплика към "gost"

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "gost":

    а дoбре дошEл на пързалката
  • 15 papura

    11 0 Отговор
    Колелото се върти , След наколко годинки пазара ще поеме в друга посока - положителна.
    Но Агенциите за недвижими имоти както и много други отрасли ще са отдавна в историята.
    Защото и третокласник може да върти сделки с имоти и да си повярва че, е някакъв фактор :) само защото е направил някой лев.
  • 16 ИРАКЛИ

    11 0 Отговор
    До ВАРНА -коментар № 10
    До настояшия форум не си проявявял интерес за бизнес в БГ.
    Повечето коментари са били в друга насока.Големия бизнес е
    наистина бетонирана дестинация.Още има български имоти в
    които може да се развие някаква печеливша дейност.Такава
    дейност,която няма дати донесе милиони,но ще имаш прекрасен
    дом,нов автомобил,хладилника ще бъде пълен и други подобни
    придобивки.Ако смяташ даго правиш само по интернет с питане
    или да посочваш с пръст,не няма да стане!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 хората обичат безплатното

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "ИРАКЛИ":

    цитат:
    Ако смяташ даго правиш само по интернет с питане
    или да посочваш с пръст,не няма да стане!
    ------------------------------
    никой не пита: колко струва ноу-хауто , колко си изгубил, докато намериш пътеката !
    всеки казва: ти само ми кажи как , другото аз го знам ;)
    ----------
    и обикновено след безплатно питанье се получава..........
  • 18 varna

    8 22 Отговор

    До коментар #16 от "ИРАКЛИ":

    аз дома и автомобила ги имам, даже сега завършвам още една къща.
    за големия бизнес си прав и милярди да имаш никои няма да те пусне там наи много да те гръмнат.
    ще повярваш ли ако ти кажа, че бизнеса които аз трърся за 6 години във варна се продаде само един и понеже си струваше стоя на пазара само два месеца и аз въпреки, че съм готов с парите неможах да се прибера за да го купя това беше 2006г.
    от тогава нищо, а едни високи цени.
    сядам да си правя сметката е не става не може да се оправдае инвестицията, а аз не съм от хората които имат бизнес само зада кажат че имат бизнес аз искам да е печалиш.
    сега от ивесно време 6-8 месеца цените наистина паднаха много, има и нови изгодни предложения ако беше преди 3-4 години щях да купя даже два, но след като продължават да падат какво показва това а нали хора в този форум твърдят, че кризата е отминала в бг.
    аз тук имам огромни доходи сравнение с тези в българия и пак бих се радвал ако правя и 1/3 от тях в бг но мисля, че и това ще е не реално с беден народ бизнес трудно се прави.
    а защо стоя в форума, затова защото аз не съм голяма компания която преди да инвастира плаща молиони на фирна да и направи пълен анализ на пазара,аз трябва да го направя сам и къде по добре от форум за недвижими имоти където се предполага, че хората имат пари или доходи които им позволяват да получат кредит.
  • 19 различен

    3 17 Отговор
    Варна не си на правилното място!Тук има само злоба,завист и розови облаци.Някои от пишештите тук по напред ще си изгризат мъдите,отколкото да ти дадат мнение или съвет.Ще ти говорят празни приказки без покритие и връзка с деиствителността.Не знам от какво се интересуваш,ако мога бих ти помогнал със съвет.

    Коментиран от #21

  • 20 Петър

    2 17 Отговор
    Пазарът за недвижими имоти е в дълга депресия по аналогия на същия в САЩ,там цените са се върнали до тия на трето тримесечие на 2002 год.В БГ за около 4,5 години цените са надути с около 190%,в Англия 300% за около 13 години,в Германия с около 500% за по голям период.Справка за
    цени на НИ за 2002 година посочва средни нива около 480 лв. на кв.метър.Отворете сайтовете на Търговище,Шумен,Ловеч,Разград,Добрич,Горна Оряховица,Видин,Плевен,Сливен-офертните цени са в посочените граници-скоро и в София,Варна,Бургас,Пловдив-защото сме част от глобалното село.Анализирайки отминали световни кризи специалисти предричат,че цени като преди спукването на имотния балон ще се случат чак след около 19 години.На продалите-честито-на другите...Вече пета година стоят едни и същи имоти по сайтовете с непроменени оферти-загубиха ценно време...
  • 21 AXXX

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "различен":

    „Тук има само злоба,завист и розови облаци”
    ....................................
    Щом казваш... Обаче бизнес за продажба със сигурност няма.
    Ако човек се кани да купува бизнес, най-малкото ще се ориентира къде да го търси.
    Например тук: http://www.bgbusiness.ru/bg/offers/index/2/28/0/
    Обаче варна не търси бизнес, нито бизнеса търси варна ...
  • 22 872 <br /> <br />Стара Загора

    1166 843 Отговор
    Оптимизмът свършва


    Пазарът на жилища и през 2011-а ще остане белязан със спад на цените и и на броя на сделките, твърдят все повече от участниците в бизнеса. Това е третата година след като кризата удари този най-динамичен и бързо растящ сектор у нас и поне още толкова време нещата няма да се променят съществено. Причините са няколко, като най-важната е, че икономическото положение на страната и на хората не е добро. Доходите продължават да намаляват, забавянето на изплащане на заплати става принцип, а не изключение, безработните се увеличават, расте и емиграцията. В същото време сградният фонд, макар и с доста по-слаби темпове отпреди три-четири години, продължава да се увеличава. Притежаването на повече от необходимите за лично ползване жилища се превръща от добра инвестиция в проблем за мнозинството от българите, защото носи разходи. Такса смет и данък сгради за един двустаен апартамент от 60-80 квадрата например е около 150 лв., ако е в голям град, а охраната му струва 30-40 лв. месечно, ако не искате да го разбиват периодично. Поддръжката може да излиза и по-скъпо, ако има общи разходи за ремонт на стълбище, асансьор и т.н. Срещу това стоят някакви приходи, ако жилището се даде под наем - вероятно 250-400 лв. месечно при сегашните равнища за двустаен апартамент, но и при данък от 10% за държавата. Сметката не излиза за собственик, който си брои парите от заплата до заплата. Да се разделиш с такъв имот също е проблем - има хора, които не са притиснати от обстоятелствата и са обяви ли за продажба апартаментите си преди година, но досега няма интерес, коментират брокери. Това е, защото държат на някаква цена, която са решили, че отговаря на предлагания имот. Един тухлен двустаен в центъра на голям областен град обаче е поевтинял за година с повече от 30%, и то в офертите на продавачите.

    Експерти твърдят, че едно жилище винаги може да се продаде, като всичко зависи от цената. Ако паднеш под средната и бързаш, тогава шансът ти нараства, но е много възможно да не си доволен от полученото. Все пак не бива да се забравя, че който е продал през 2008-а, е доволен днес, който е продал през 2009-2010-а, също едва ли съжалява, а който ще продаде през 2011-а, вероятно ще е доволен догодина.



    Средни цени на апартаменти в областните центрове (лв/кв. м) за първо тримесечие на 2011 година



    Благоевград
  • 23 beniko

    9 1 Отговор
    сделки има и не само с жилишни имоти ,но и търговски от къде черпи информация автора !!!Ако си седи в къщи ..дълго време ще са му ицидентни сделките !!Да погледне нотариусите Ог.Шарбански .Петров...да цените не са като през 2009год но при продажба на 490евро а себсестоиност 240 евро и лихви забавяния 350 евро до 480, 490на м да не говориме че има продажби на 780, 820евро.
  • 24 Santa Fe

    0 0 Отговор
    Странно, тая статия някак си е оцеляла без преливащата задокеанска мъдрост на Мехурената Кратуна. Почему так, дека остана'а полезните съвети, шефе, хората няма да оцелеят в тоя икономически ад без безценните напътствия на зомбирани псевдо-янкита...
  • 25 j

    2 0 Отговор
    Abe koi pi6e tezi statii?Incidentni?Ot qnuari do sega malyk ekip ot 6 dushi sme rezlizirali sdelki za ok 2 mln evro.Pri ceni ot 45 000 do 240 000E osnovno vakancionni imoti, kupuva4ite ni sa ruskoezi4ni klienti.Ako prodajbi za 2 mln ot 6 du6i sa incident ne znaia kakvo iskate ot pazara!??Ili tova e izvadka za pasivnite agencii koito stoiat po Maria Luiza i Kniaz Boris i 4akat nqkoi slu4aaaino da vleze da gi pomoli da kupi ot tqh :)))
  • 26 прошляк

    1 1 Отговор
    Като изключим инцидентните сделки,имотите висят в сайтовете вече шеста година.Това е дълга,а,а депресия...Отворете сайтовете на Русе,Горна Оряховица,Добрич,Габрово,Плевен,Сливен,ето това ще са цените през 2012 година и в София,Пловдив,Варна,Бургас.