Отидете към основна версия

2 656 12

БНБ: Не чакайте бърз спад на лихвите

  • редити-
  • лихви-
  • спад-
  • бнб-
  • искров-
  • коментар

Лихвите по кредитите у нас няма да намалеят значително до края на годината. Това прогнозира управителят на БНБ Иван Искров на дискусия, организирана от Асоциация “Банка на годината” и съпътстваща връчването на традиционния банков приз за 2010 г. Преди да бъде обявен носителят на голямата награда - Сосиете Женерал Експресбанк, Искров коментира лихвите. Според него банките вече са понижили процентите за първокласните си клиенти, намаление има и при ипотечните кредити, като лихвите в тези сегменти вече са достигнали предкризисните си нива. Според Искров кризата в Гърция не е причината за високите лихви у нас.

Банковата система е отражение на икономиката и това не е само в България, каза Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и шеф на Уникредит Булбанк. Според него лихвите у нас не са кой знае колко по-високи в сравнение с подобни на България държави. Според управителя на БНБ темпът на нарастване на лошите кредити у нас намалява. Те са 12,9%, показват данните. Трябва обаче да се взема предвид и че банките са добре капитализирани и заделят достатъчно провизии, каза Искров. Той отхвърли твърденията на лидера на “Подкрепа” Константин Тренчев, че има банки, при които лошите кредити са над 30%. Данните за банковата система са прозрачни и се публикуват всеки месец, каза Искров. “Не ми задавайте въпроси какво казва Константин Тренчев или някой друг, постоянно да се обясняваме имаме ли сестри или нямаме”, коментира той.

“Безспорно е, макар че не се чувства от всички, че България отбелязва растеж. Ситуацията бавно се подобрява, нищо не става с магическа пръчка”, коментира още Искров. Според него подобрение ще се усети скоро в редица сектори, които все още страдат. Показател за това е фактът, че износът надхвърля нивото си от преди кризата.

България вече има макроикономическите показатели на експортноориентирани икономики като Германия, добави той. В края на първото тримесечие на тази година вече има и ръст на инвестициите, каза Искров и припомни, че за първите три месеца на годината има икономически ръст от 3,4%. Управителят на БНБ коментира, че нарастването на депозитите говори за доверие в банковата система. “Нашата банкова система е сред отличниците в ЕС. В нея няма слаби банки, те са добре капитализирани и сега трябва да работят за подобряване на обслужването”, обобщи гуверньорът на Централната банка.

още

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини