Last news in Fakti

7 Юли, 2011 00:00 2 649 12

БНБ: Не чакайте бърз спад на лихвите

  • редити-
  • лихви-
  • спад-
  • бнб-
  • искров-
  • коментар

Лихвите по кредитите у нас няма да намалеят значително до края на годината. Това прогнозира управителят на БНБ Иван Искров на дискусия, организирана от Асоциация “Банка на годината” и съпътстваща връчването на традиционния банков приз за 2010 г. Преди да бъде обявен носителят на голямата награда - Сосиете Женерал Експресбанк, Искров коментира лихвите. Според него банките вече са понижили процентите за първокласните си клиенти, намаление има и при ипотечните кредити, като лихвите в тези сегменти вече са достигнали предкризисните си нива. Според Искров кризата в Гърция не е причината за високите лихви у нас.

Банковата система е отражение на икономиката и това не е само в България, каза Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и шеф на Уникредит Булбанк. Според него лихвите у нас не са кой знае колко по-високи в сравнение с подобни на България държави. Според управителя на БНБ темпът на нарастване на лошите кредити у нас намалява. Те са 12,9%, показват данните. Трябва обаче да се взема предвид и че банките са добре капитализирани и заделят достатъчно провизии, каза Искров. Той отхвърли твърденията на лидера на “Подкрепа” Константин Тренчев, че има банки, при които лошите кредити са над 30%. Данните за банковата система са прозрачни и се публикуват всеки месец, каза Искров. “Не ми задавайте въпроси какво казва Константин Тренчев или някой друг, постоянно да се обясняваме имаме ли сестри или нямаме”, коментира той.

“Безспорно е, макар че не се чувства от всички, че България отбелязва растеж. Ситуацията бавно се подобрява, нищо не става с магическа пръчка”, коментира още Искров. Според него подобрение ще се усети скоро в редица сектори, които все още страдат. Показател за това е фактът, че износът надхвърля нивото си от преди кризата.

България вече има макроикономическите показатели на експортноориентирани икономики като Германия, добави той. В края на първото тримесечие на тази година вече има и ръст на инвестициите, каза Искров и припомни, че за първите три месеца на годината има икономически ръст от 3,4%. Управителят на БНБ коментира, че нарастването на депозитите говори за доверие в банковата система. “Нашата банкова система е сред отличниците в ЕС. В нея няма слаби банки, те са добре капитализирани и сега трябва да работят за подобряване на обслужването”, обобщи гуверньорът на Централната банка.

още


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банкер

    4 19 Отговор
    Презареждането започва.Скоро ще започне яко теглене на кредити.Парите са в банките повечето хора нямат и ще теглят за да купуват.Колелото се завърта.

    Коментиран от #2

  • 2 Ян Бибиян

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "Банкер":

    Стига лъга хората бе аман от лакоми паразити.Нали като ги изтеглят после трябва да ги връщат и то с брутални лихви.Който не е влязал в банка той нее взел кредит раздадохте на куцо и сакато и сега банките са пред фалит и не очаквайте Искров да си признае щот 50хилки дет ги лапа всеки месец 3 секретарки и 2 мерджана само ще ги сънува.Банкерите са алчни паразити които задушават икономиката лошото е че са фитка с държавата и са ни приклещили яко в ъгала за това ЗА БОГА БРАТЯ НЕ ВЗИМАЙТЕ КРЕДИТИ!

    Коментиран от #5

  • 3 Банкер

    6 11 Отговор
    Ян ти май не проумяваш ситуацията в детайли.И аз мразя системата и банките но така работят.Парите са в банките и повярвай ми не са пред фалит и се готвят да раздават кредити ще разбереш от септември информацията е от първа ръка.Знаеш ли колко хора не могат да си позволят да си купят нещо без да теглят кредит?Така е в цял свят и не в това е проблема.Проблема е в доходите на работещите и пенсионерите там трябва да се корегират нещата и то много нагоре и тогава кредит няма да е лоша дума понеже хората ще могат да го изплащат без притеснение а сега не е така но нямат избор.

    Коментиран от #4, #8

  • 4 До Банкер

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Банкер":

    Ама те банките никога не са спирали да дават,там е я работата че дават необезпечено въпреки пазарната логика,дават и сега ама способните да връщат са шепа хора и като кажеш щели да дават все едно ги подаряват нали като вземеш после трябва да връщаш и то с убийствени ЛИХВИ.Бро или си много заблуден(което не ми се вярва) или нарочно заблуждаваш .А това че някой не може да си купи жилище без кредит ами няма да купува ве братче кой казва че всеки босяк трябва да има апартамент.Прочети внимателно какво сам си написал и ще видиш че сам се опровергаваш.ПОЗДРАВИ.
  • 5 Янка Бибиянка

    4 118 Отговор

    До коментар #2 от "Ян Бибиян":

    чети какво ти пише Бакерот - пост № 3 !

    пари има бол и пак ще се кредитира!

    Банките са свръхкапитализирани - просто дойде време за жътва-тя приключи и пак ще се СЕЕ,ОРЕ,ТОРИ.........този процес никога не спира.........така че ако ти се живее в собствено жилище ...............
    просто КУПУВАЙ СЕГА , наесен ще плачеш !

    Коментиран от #7

  • 6 БГ-РЕКЕТ

    18 0 Отговор
    Аз лично взех кредит от "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" 6.5% ипотечен кредит, та точно след 4-ри месеца ЛИХВАРИТЕ ми га вдигнаха 9.5% та успях да си продам етажа, сега живея на квартира.Точно там трябва да се удари, там във "БАНКИТЕ" става истинския грабеж на народа,а на бизнеса го съсипаха. (АКО ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА БАНКОВА СИСТЕМА) Как можа да се допусне ,този гнусен лихварски рекет на народа.Имах надежда във "ГЕРБ" но и те мълчат,МИСЛЯ ЧЕ ЗНАЕТЕ ЗАШТО?? Та въпросната "„Юробанк И Еф Джи България ПОЩЕНСКА БАНКА" Сега подмамва с разни промции,и кои се хване с тия ше си бие главата в стената.Тоя ЯГОДИН,сега търси нови риби та от тях да избият лошите заеми,а тази банка вдигна наи много ЛИХВИТЕ.

    ДВАИТЕ ТЕГЛЕТЕ СЕГА Е ВРЕМЕТО ЗА КРЕДИТИ, ХА-ХА.ТЪРСЯТ СЕ ШАРАНИ ДА НЕ ИЗПУСНЕТЕ ИМОТИТЕ
  • 7 До Янка Партизанка

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Янка Бибиянка":

    На есен ще плачеш ти и много есени след тая.Прочети и РАЗБЕРИ какво съм написал кредити има бол няма кой да взема щот после трябва да се връща х2,х3.А пък и жилището нее "твое" а на банката ще стане твое след 40г. като изплатиш кредита а до тогава ще си сабираш и желтите стотинки по джобовете за да си платиш вноската щот като не платиш 3м.и аиде на ЧСИ и без пари без жилище но с отатака от кредита но ако все пак ако успееш да го изплатиш на смъртния си одар ще си спокоен че ЕПК-то в кото ще пукнеш си е твое.ЧЕСТИТО!
  • 8 Джон Голд

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Банкер":

    Той пазара са срина нашия имал инфо 1-ва ръка,опитваш са да ловиш шарани със стериопор.Направо немога да повярвам че още има буди.Но всеки си заслужава съдбата.
  • 9 varna

    22 5 Отговор
    днес ЕЦБ ще повиши основния лихвен процент така, че лихвите в бъдеще ще се повишават.
    а тези които са взели заем за апатамент,трябва да знаят,че в повечето случаи заемът ще надживее апартамента,а може и тях самите.
  • 10 2034 година

    25 0 Отговор
    Лихвите падат след 23 години. Стискайте още малко братя, и взимайте нови кредити.
    банкер
  • 11 Обджектив

    6 1 Отговор
    Треа си мноо прост за да изтеглиш заем да си купиш бърлога. Заем се тегли с цел да се удвоят парите чрез някакъв бизнес, а не да се набиеш за 30 години напред и да го платиш двойно , че и тройно отгоре. Това и на децата е ясно, не знам как образовани хора влизат в този капан. Купуваш нещо за 10 лева , а след време излиза че си го платил за 30 и то е дори вече остаряло с 20-30 години. Голяма сделка , няма що. В нормалните държави от ЕС лихвите са наполовина и по има смисъл да се тегли, но въпреки това 80 % от работоспособните хора живеят на квартира. А тук , няма сигурна работа, взима мизерни пари, тръгнал кредит да тегли с дебела лихва.
  • 12 бизнесмен

    7 0 Отговор
    Банките да си стискат яко парите, на НАС вече те не ни трябват!!! Аз лично вече нито тегля пари на кредит нито пък държа пари на депозит за да ми изгърмят, нито ги държа в сейф в банка, защото те са лесна мишена на крадците. Лихвите по депозитите не покриват инфлацията, за сметка на това пък лихвите по кредитите ограбват яко народа.Парите са ми в бизнеси и имоти, които ми носят непрекъснати и безрискови доходи и банки не ми трябват. Печалбата веднага я реинвестирам и сам съм си банка. Ако ще банките да направят лихвите 1%, ако искат да ги направят 1 000 000 000%, то това си е тяхно право и те ще си носят последствията. Само да не забравят банките, че тяхното папо идва от народа и че лихви по депозити не могат да се плащат от нови депозити, защото пирамидата скоро ще се изчерпа и ще гърмят една след друга, верижна реакция. А пък ако няма желаещи да взимат кредити папото на банките свършва. Бих си позволил да репликирам дълбоко уважавания банкер Левон Харпанцунян, че " Икономиката е отражение на банковата система!" След като се спря да се кредитира бизнеса, то той замря и много фирми фалираха. Пресъснаха си контактите и с чуждестранни фирми. Но пък фирми които оцеляха, като моите вече не се нуждаят от помоща на банките. Имах до скоро работеща фирма в строителния бизнес, но от две години засилих фирмите в сверата на услугите и хранителната промишленост, даже до година ще разчитам изцяло на износ, така, че бих посъветвал хората , както преди няколко месеца беше посъветвал французите известния Ерик Кантона : "Хора, не си дръжте парите в банките ами работете с тях. Не са необходими големи суми за да стартирате успешен бизнес, така, че действайте и си подобрявайте сами положението и не чакайте на банките. Никой няма да ви помогне по добре от самите вие да си помогнете. Успех на всики форумци!!!