Отидете към основна версия

8 814 12

Без остъклени балкони и саниране на парче

  • закон-
  • етажна собственост-
  • промени
Снимка: М. Богданова ©

Редица промени в Закона за етажната собственост прие правителството на последното си заседание. Едно от тях е, че вече няма да могат да се остъкляват балкони. По този начин, хората, които желаят да разширят дадено помещение за сметка на балкона няма да имат тази възможност. Що се отнася до санирането, то вече няма да може да се извършва на парче. Тези две и други дейности, които застрашават конструкцията на сградата или загрозяват нейната фасадата, също се забраняват.

Промени има и по отношение на кворума при вземане на решения, които касаят топлофикация, ВиК и газопровод. В момента решенията се вземат със съгласието на 67% от собствениците, а с предложените промени от правителството и очакваното им одобрение от Народното събрание, този процент пада на 51%.

Решава се и проблема с отказа на достъп от съседи при неотложен ремонт на общи части. Със заповед кметът на общината може да нареди ремонта. Заповедта се издава в срок до 2 месеца след като е бил уведомен, а срокът на изпълнение на ремонтните дейности трябва да приключат до 3 месеца след издаването на кметската заповед.

До 1000 лв. се предвижда да бъдат и глобите при неспазване на закона. В момента санкциите са между 100 лв. и 500 лв., а ако промените в Закона за етажната собственост бъдат приети, те вече ще са между 500 лв. и 1000 лв.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини