Отидете към основна версия

8 247 14

Участниците на имотния пазар са объркани

  • жилища-
  • пазар-
  • цени-
  • адрес
Снимка: М. Богданова ©

Активен. Така с една дума може да бъде описан пазарът на недвижими имоти, в частта жилища, през първата половина на настоящата година. Динамичността води до разнородни послания, което до голяма степен обърква участниците. „Качествените жилища на добри цени са все по-дефицитни. Купувачите, водени от убеждението, че доминират пазара, имат твърде високи очаквания, може да „изпуснат” добрите предложения и да се наложи да чакат следващата вълна ново строителство да бъде финализирана. Продавачите трябва да бъдат гъвкави спрямо промените, които са много динамични в момента. От една страна имаме растящ недостиг на качествени апартаменти, а от друга – доста активно строителство на нови обекти. Всеки, който иска да продаде на добра цена, трябва да намери пазарно решение и да открие логичен баланс между тези две тенденции”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес”.

Причината за объркването идва от факта, че през последните 6-9 месеца добрите имоти са били изкупени. Това принуждава днешните клиенти да избират измежду имоти, които са от по-дълго време на пазара. „Към днешна дата активно се реализират имоти, излезли на пазара преди 5-10 месеца, което е сравнително дълъг за този сегмент период. През април и май преобладаващ е делът на продажбите, реализирани за 2 до 5 месеца - 41%, следван от дела на имотите, които са на пазара от 6 месеца до 1 година – близо 25% от всички. Това е резултат от бързо случилите се продажби на качествените жилища, които предизвикаха и бума в активността в първите месеци на 2015 г.”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Тези, които не желаят да правят компромис като купят имот, който е за основен ремонт например, вероятно ще изчакат реализирането на нови проект. Със 6 пъти се е увеличил броят на започнатите нови сгради в София. „Клиентите, решили да се възползват от тези имоти, трябва да побързат да го сторят днес на ниските цени, които предлагат проектите на ранен етап или да изчакат напредък на сградите след около година”, коментира Богданов.

Несъмнено една от основните причини за активизирането на пазара са ниските лихви по депозитите, които карат все повече хора да решат да съхраняват богатството си в имоти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини