Last news in Fakti

22 Юли, 2015 17:10 8 244 14

Участниците на имотния пазар са объркани

  • жилища-
  • пазар-
  • цени-
  • адрес
Участниците на имотния пазар са объркани - 1
Снимка: М. Богданова ©

Активен. Така с една дума може да бъде описан пазарът на недвижими имоти, в частта жилища, през първата половина на настоящата година. Динамичността води до разнородни послания, което до голяма степен обърква участниците. „Качествените жилища на добри цени са все по-дефицитни. Купувачите, водени от убеждението, че доминират пазара, имат твърде високи очаквания, може да „изпуснат” добрите предложения и да се наложи да чакат следващата вълна ново строителство да бъде финализирана. Продавачите трябва да бъдат гъвкави спрямо промените, които са много динамични в момента. От една страна имаме растящ недостиг на качествени апартаменти, а от друга – доста активно строителство на нови обекти. Всеки, който иска да продаде на добра цена, трябва да намери пазарно решение и да открие логичен баланс между тези две тенденции”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес”.

Причината за объркването идва от факта, че през последните 6-9 месеца добрите имоти са били изкупени. Това принуждава днешните клиенти да избират измежду имоти, които са от по-дълго време на пазара. „Към днешна дата активно се реализират имоти, излезли на пазара преди 5-10 месеца, което е сравнително дълъг за този сегмент период. През април и май преобладаващ е делът на продажбите, реализирани за 2 до 5 месеца - 41%, следван от дела на имотите, които са на пазара от 6 месеца до 1 година – близо 25% от всички. Това е резултат от бързо случилите се продажби на качествените жилища, които предизвикаха и бума в активността в първите месеци на 2015 г.”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

Тези, които не желаят да правят компромис като купят имот, който е за основен ремонт например, вероятно ще изчакат реализирането на нови проект. Със 6 пъти се е увеличил броят на започнатите нови сгради в София. „Клиентите, решили да се възползват от тези имоти, трябва да побързат да го сторят днес на ниските цени, които предлагат проектите на ранен етап или да изчакат напредък на сградите след около година”, коментира Богданов.

Несъмнено една от основните причини за активизирането на пазара са ниските лихви по депозитите, които карат все повече хора да решат да съхраняват богатството си в имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джонги

    2 0 Отговор
    Имоти ЧОК купувачи Йок!
  • 2 бай иван

    2 0 Отговор
    Поредната платена статия на АДРЕС!
  • 3 ка6

    0 1 Отговор
    "по добре руснаците да ти спрат газа, отколкото немците да ти го пуснат"- еврейска мъдрост
  • 4 Ильо войвода

    0 0 Отговор
    Цена и пазар има там където има СИГУРНОСТ !!! В близко бъдеще цената ще се определя от това на какво разстояние са ромовете, ако са близо не струва нищо, колкото по далече са толко е по скъпо!!! Докато се съберем всички във видео зоната около парламента )))

    Коментиран от #5

  • 5 ддд

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ильо войвода":

    не в близко бъдеще
    сега сега
  • 6 маднес

    0 0 Отговор
    Участниците на имотния пазар са побъркани,продавачите да искат толкова пари а купувачите да купуват на каквато и да е цена.
  • 7 Лили

    0 0 Отговор
    Госпожо Богданова, ние от гилдията на недвижимите имоти не можем да разберем защо всеки път интервюирате и публикувате мнението на Изпълнителните директори на "Адрес". Това че са голяма фирма с огромно текучество на брокери, не означава, че могат да дадат най-точния анализ на пазара на недвижимите имоти. Започваме да се съмняваме, че това е платена журналистика.
    Защо не проучите недобросъвестните фирми за недвижими имоти, които непрекъснато публикуват фалшиви и несъществуващи оферти, които заблуждават продавачите и ги подвеждат в изкуствено повишените цени от брокери.
  • 8 рафи

    0 0 Отговор
    Писна ми да се цитират мнения на 'компетентни лица" от така наречените агенции за недвижими имоти като "Адрес",Олимп"и някой други. Че няма добри предложения няма,но почти няма и да има,защото добрите парцели на добри места вече са кът.
    инж.Иванова
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коня

    0 0 Отговор
    Е какво има толкова? Всичко е ясно! Пазара върви нагоре, целокупния Български народ купува ли купува а жилищата недостигат и вече сме свидетели и на битки пред нотариатите!Оправи се вече държавата ни и икономиката усеща се подема и се вижда ,че хората имат много пари та чак жилища си купуват по две по три наведнъж!
  • 11 хм

    0 0 Отговор
    Новото строителство в повечето случаи е отвратително - странни ъгли по стаите; невероятно тъпия и непрактичен отворен план, който харесва само на снобите; некачествено изпълнение; в квадратурата са включени общите части, което е абсолютно нелепо...Когато обявят, че един апартамент е 100 квадрата, той трябва да е толкова, а не да се причисляват стъпалата и входа.. Както и да е, това не означава, че старите панелки са много хубави, но има относително стари тухлени сгради, които са много по-добри от недоразуменията, които се строят сега.
  • 12 аха

    0 0 Отговор
    пълни простотии-пазарът е пренаситен.Целта на подобни писания е ясен-някой заблуден да се закачи.Кяр си е,би го казал Бай Ганъо.
  • 13 Лео

    0 0 Отговор
    Агенциите са тези,които надуват цените.Освен това апартаментите с цена над 80-90 евро в София изобщо не отговарят на тези цифри нито с локация,нито с качество,а за инфраструктура да не говорим.София отдавна се превърна в едно голямо гето по потношение на местата за живеене,където няма свястна улица,няма къде да се мине пеша отивайки например на пазар от точка А до точка Б поради липса на тротоари или паркирали отгоре им коли.Мърсотията е повсеместна,защото улиците отдавна не се мият и няма кой да събира нахвърляните боклуци.Арх.Диков след като благославяше години наред строителство без съответстващи паркоместа,превърна София и в един автомобилен ужас.Обаче сега се пъчи,че сграда без пакоместа няма повече да се построи в София след като София е вече съсипана от идиотско строителство.Освен това София се напълни с прости и арогантни хора,също с престъпници и цигани,което я прави едно още по-прекрасно място да се похарчат 90000 и повече евро за жилище.Ако искате просто да инвестирате парите си в имот,КУПЕТО ГО В ДРУГА ПО-ЦИВИЛИЗОВАНА ДЪРЖАВА ИЛИ ДАЖЕ В НЯКОЕ РАЗЛИЧНО ОТ СОФИЯ МЯСТО
  • 14 Лео

    0 0 Отговор
    Ако наистина се купуват тези имоти,чиито цени са безумно високи за това,което представляват и за това,което представлява София,то българинът или е ужасно оглупял и с този си вкус си е като без вкус,или е полудял да спасява парите си влагайки ги в нелепи имоти в нелепо място.