Отидете към основна версия

8 803 72

Защо да ползвате брокер при продажбата на имот

  • брокер-
  • продавач-
  • договор

Не малка част от продавачите на недвижими имоти предпочитат сами да търсят купувач на жилището или къщата, която притежават. Най-честата причина, поради която не желаят да ползват посреднически услуги, е желанието им да спестят от комисионната на брокера. В действителност обаче повечето хора смятат, че единственото, което върши посредникът е да намери купувач. Истината е, че посредникът има изключително важни задачи. Именно на него се разчита да предвиди повечето рискове при сделката, да осъществи всички необходими проверки и да даде най-добрите съвети на клиентите.

„Ролята на посредниците е да бъдат медиатори и да спомогнат за уточняване условията по сделката така, че страните да са наясно с всичките си права и задължения, и да ги спазят. Брокерите са тези, които трябва да уточнят необходимите документи за имота и да съдействат за тяхното набавяне, както трябва да уточнят всички плащания, стъпки и условия при закупуването на имота. Ако сделката се финансира с кредит от банка, брокерите трябва да спомогнат и за уточняването на условията на банката”, обяснява Христо Георгиев, мениджър "Продажби" в агенция Arco Real Estate.

Друг важен момент е сключването на договор за посредническа дейност. „Клиентите обикновено не желаят да сключват такива договори, защото смятат, че те ги ограничават да работят и с други брокери”, казва Георгиев. Във въпросните договори ясно се определят ангажиментите между сраните, както и срокът, за който ще работят заедно. С документа продавачът си гарантира възможно най-добрата цена, нейната защита пред потенциалния купувач, както и влизането в “чиста” сделка, с проверени страни и документация,  което свежда рискът от измами до минимум.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини