19 Октомври, 2015 18:27 8 735 72

Защо да ползвате брокер при продажбата на имот

  • брокер-
  • продавач-
  • договор

Не малка част от продавачите на недвижими имоти предпочитат сами да търсят купувач на жилището или къщата, която притежават. Най-честата причина, поради която не желаят да ползват посреднически услуги, е желанието им да спестят от комисионната на брокера. В действителност обаче повечето хора смятат, че единственото, което върши посредникът е да намери купувач. Истината е, че посредникът има изключително важни задачи. Именно на него се разчита да предвиди повечето рискове при сделката, да осъществи всички необходими проверки и да даде най-добрите съвети на клиентите.

„Ролята на посредниците е да бъдат медиатори и да спомогнат за уточняване условията по сделката така, че страните да са наясно с всичките си права и задължения, и да ги спазят. Брокерите са тези, които трябва да уточнят необходимите документи за имота и да съдействат за тяхното набавяне, както трябва да уточнят всички плащания, стъпки и условия при закупуването на имота. Ако сделката се финансира с кредит от банка, брокерите трябва да спомогнат и за уточняването на условията на банката”, обяснява Христо Георгиев, мениджър "Продажби" в агенция Arco Real Estate.

Друг важен момент е сключването на договор за посредническа дейност. „Клиентите обикновено не желаят да сключват такива договори, защото смятат, че те ги ограничават да работят и с други брокери”, казва Георгиев. Във въпросните договори ясно се определят ангажиментите между сраните, както и срокът, за който ще работят заедно. С документа продавачът си гарантира възможно най-добрата цена, нейната защита пред потенциалния купувач, както и влизането в “чиста” сделка, с проверени страни и документация,  което свежда рискът от измами до минимум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибик

    3 0 Отговор
    Всичко това което пишете за брокерите важи с пълна сила.... в Америка. Там брокера ме вози с Кадилак да ми показва имотите. В Булгаристан разни скубли-брокерки дето на нищо не приличат ми предлагат да отидем да ми покажат имот за 150 хиляди евро с градския транспорт, а ако си уредим среща там закъсняват с половин час и не са взели ключовете, така че губя още половин час в най близкото кафене докато намерят продавача. Добре че поне кафенета дал Господ в София а и в тях човек може да научи интересни неща докато чака брокерката.

    Коментиран от #3

  • 2 пострадал

    1 1 Отговор
    Абе требе си брокер.Я не съм от София и търся имот там за втори път.Първия път се прецакаах, ама сега съм си взел брокерче, много съм доволен.Иначе хора всекакви - има и читави и не дотам читави броерчета.

    Коментиран от #8

  • 3 Кибик 2

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кибик":

    Я раздуй какво толкова има интересно по кафенетата!
  • 4 Чичо

    4 0 Отговор
    За тази работа има нотариуси!Не виждам точно каква е истинската роля на брокера освен да ме издои като крава!

    Коментиран от #10, #71

  • 5 до кибика

    1 1 Отговор
    Тука също има брокери дето те возят със скъпи коли и имат класа недей да приказваш с оная си работа ... както каза човека има си и читави има и не до там читави - това е истината . Ако те питам тебе с какво се занимаваш мога да изприказвам 1000 глупости така ,че ....

    Коментиран от #12

  • 6 Кибикдокибика

    0 1 Отговор
    До #3. По кафенетата има скучаещи хора с малки доходи и големи амбиции, така че с някои от тях човек може да си прекара добре и да научи разни ишерети... До #5. Питай ме с кво се занимавам да ти кажа - хваля Америка по форумите, плащат ми от Козяк, харча изкараното по мурви и брокерки дет нямат скъпи коли и гледат ако може с едно дудуче да свършат работа. Хайде сега ти си наред с глупостите, нали писа че можеш...
  • 7 гост

    2 0 Отговор
    брокера го интересува само колко ще лапне
  • 8 Ганьо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "пострадал":

    и как точно се прецака първия път, и от какво точно си доволен сега? Ако е удобно да поясниш.
  • 9 КОМПАНИЯТА

    1 1 Отговор
    Нашето мнение е че трябва да се работи с доказали се агенции,а не с "апартаментни"офиси!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 аДрис

    3 0 Отговор
    За брокера е важно единствено да подпишат предварителен договор за да си вземат комисионната. След това каквото стане. Документите за апартаметна се предоставят за проверка след подписването на такъв и след като си платил комисионната. Ако впоследствие има проблем - гориш. Тая схема не е измислена от вчера.
  • 12 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "до кибика":

    то и аз ако те усуча 5-6к ще те возя на лимузина цял ден, дори вратата ще ти отварям, нямаш грижи

    Коментиран от #31

  • 13 Kuku Kukov

    0 1 Отговор
    >Брокерите са тези, които трябва да уточнят необходимите документи за имота и да съдействат за тяхното набавяне< Абсолютно задължение на продавача като такъв. Ако, по негово желание и преценка даде право на "брокера" и му подпише пълномощно тогава всичко е наред - ами ако не желае? За истинноста на документите е просто смешно защото "брокера" не си поставя подписа никъде като гарант за това? Значи г.н "брокера" изпълнява и длъжността помощник нотариус по-заместване. >Ако сделката се финансира с кредит от банка, брокерите трябва да спомогнат и за уточняването на условията на банката< Значи "брокера" придобива още една длъжност по-принуда, кредитен експерт и отново е "гарант", този път в банката, където пак нищо не подписва? От целият алабализъм излиза , че от посредника нищо не зависи, защото той само дърдори и не присъства никъде официално в сделката, което ме навежда на мисълта, че е напълно излишен, когато разбирасе не е ангажиран официално от страна по сделката. Господа псевдоброкери
  • 14 брокер

    3 0 Отговор
    Когато брокера на продавача и купувача е един и същ кои интереси ще защитава? Все едно адвоката на обвиняемия и на подсъдимия да е един и същ.
  • 15 брокер2

    0 0 Отговор
    То има нотариуси, но защо те и като купуват и като продават, отдават под наем и наемат все ползват брокери. Сигурно защото са прости и не могат да се оправят без брокери.
    Ползването на брокер въобще не е задължително, но опита е показал, че в повечето случаи като не ползваш се прецакваш с повече от една комисионна.

    Коментиран от #17, #18, #21

  • 16 ала бала

    1 0 Отговор
    имот предложен от продавач изопщо в София не ес намира.Ако не дай си боже някой публикува такъв веднага разни агенции го лапват.Преди две тгодини купих имот в София. Да Ви кажа брокерката не свърши никаква работа. Даде нареждане кой какви документи да изкара и толкова От тук нататък само следеше не дай си боже да се срещнат продавач и купувач , че ще и изгори комисионната. Дори се опитваше да дава юридически съвети, от които бъкел не разбираше.Това е което мога да кажа за брокерите. Дали са излишни след като за нищо не отговарят,а само да ти намерят имот на страницата на Имот . Вг сами съдете.
  • 17 jp power

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "брокер2":

    Товааа за всички нотариуси ли се отнася, щот тия които познавам не искат и да чуят за брокер. Аааа да те питам , тия нотариуси , като купуват и продават, при кои нотариуси отиват...ИИии.... бе кво да ти обяснявам
  • 18 Ганьо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "брокер2":

    опита е показал че когато ползваш брокер винаги се прецакваш и плащаш едни пари отгоре(ако си купувач). Брокера не продава нищо свое и не поема никакви ОТГОВОРНОСТИ, интересува го само да направи сделка и да лапне комисионната. Комисионната на брокера са излишни пари които се плащат от КУПУВАЧА. Ако го няма брокера в сделката, цената е МИНУС 6%. Един адвокат за 50-100лв може да ви провери имота, извади данъчна оценка и запази час за нотариус (също и консултация относно рискове и ползи). Това да е ясно на всички купувачи.
  • 19 arbo

    3 0 Отговор
    Защо да НЕ ползвате брокер:
    1. - во и най-важно - СПЕСТЯВАТЕ МНОГО ПАРИ;
    2. 90% от брокерите са юридически по-неграмотни от 90 % от страните по сделката;
    3. Не вършат никаква работа - при подписване на предварителния договор взимат комисионната и после дим да ги няма;
    4. Един адвокат ще ви свърши много по-добра работа при проверката за тежести и изповядването на сделката и ще ви вземе 5 пъти по - малко
    5. Супер са досадни и нагли
    6. и др.
  • 20 arbo

    0 0 Отговор
    Забравих и това:
    Не им вярвайте за нарастващите цени на имоти и не купувайте имоти в БГ - ИНВЕСТИЦИЯТА Е ОБРЕЧЕНА/ЧАЛМИТЕ ИДАТ!
  • 21 Ганьо

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "брокер2":

    ПРОДАВАЧА- съгласявайки се да продава чрез брокер , съзнателно или не, повишава цената на своя имот, тъй като комисионната 3% (ако е само толкова) се добавя върху минимално очакваната цена на продажба. След това от КУПУВАЧА 3% и ето ги 6% готови. Да не казвам че има някои нагли брокери, които повишават цената с 20-30 % като комисионна. Хората които теглят кредити, години изплащат кредита и КОМИСИОННАТА на брокера.
  • 22 До Ганьо

    1 0 Отговор
    Човече, напълно те подкрепям. Това което казваш, брокерчетата много добре го знаят. Проблемът е, че купувачите не го съзнават.
  • 23 Аспарух

    0 3 Отговор
    Има не малко тъпанари у нас, които си мислят, че разбират от всичко. В нормални свят всеки си гледа работата - хлебарят не се прави на певец, певецът не се прави на шивач, а шивачът - на брокер. Без брокери не може, така поне е по света. Това, от което има нужда е ЗАКОН и здрава регулация на професията, които да "отсеят" плявата, както и застраховка на всеки брокер срещу евентуални щети. Лузъри и хейтъри винаги е имало и ще има, комплексарите от това живеят, но за да не им дават повод брокери, трябва спешно да сложат ред в професията си.

    Коментиран от #25

  • 24 Обективност искам

    2 0 Отговор
    Факти, защо пускате само такива платени публикации, инициирани от определена агенция? Те едностранно показват ползите от определено нещо с цел някой да бъде облагодетелстван.
    Ако сте обеткивна медия дайте трибуна и на друго мнение. Има много хора изпатили си от брокери и недоволни от услугите дори на наложили се агенции с име. Комисионните са прекомерно завишени и не отговарят на извършената услуга. Нужно ли е форумците да играят ролята на другата страна и да помагат на читателите ви при правенето на информиран избор?
  • 25 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аспарух":

    Да, трябва да има ЗАКОН, той ще отсее плявата в брокерските среди. Брокерът ще стане ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ, ще има ФИКСИРАН комисион, ще има задължения по ЗАКОН и ще носи ОТГОВОРНОСТ, и също така може да бъде съден по този ЗАКОН за ЗЛОУПОТРЕБИ. Също по този ЗАКОН някои брокери ще могат при желание да се самозатрият от ЛАКОМИЯ, защото обикновените граждани си купуват имот ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА, и не може някакъв новоизлюпен или изпечен ''брокер'' да го натовари яко за своя угода. И когато претендираш че си ПРОФЕСИОНАЛИСТ, трябва да си учил за ПРОФЕСИЯТА си и да имаш стаж. А в брокерските среди в момента всичко е събрано от кол и въже- бивши монтьори, шофьори, продавачки на хран стоки, сервитьорки, счетоводителки ....... това ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ЛИ СА ? Ако аз съм клиент как да им повярвам и кой ще ме защити когато ме измамят ???
  • 26 123

    1 0 Отговор
    Предполагам, мнението за брокерите е на базата на опит, че така да се затвърждава в проценти, защото аз съм с моите клиенти до получаването и на последната стотинка и предаването на владението, изготвям всички договори, попълвам им дори данъчните декларации, винаги предлагам на продавачите си да ми дадат пълномощно (което изготвям аз, за да им спестя пари) за да им вадя документите и да им оправям кашите, кое как е декларирано, кое не е , да тичам по банките за неизплатените ипотеки, да се моля и тичам по юристи по разните дружества, където се влачат сметки с години, да ходя с клиентите купувачи по банките и да договаряме най-добрите условия, да гледам документите на имотите, заедно с моята адвокатка и нотариус, на които също плащам, аз, от моята комисионна, за да може на купувача да му излезе по-евтино и нотариуса и услугата, да звъня стотици телефони, докато намеря точният апартамент, да уреждам огледи в извън работно време, за да им е удобно, и когато си харесат нещо с хиляди проблеми, да изровя всички институции, за да може да си го купят имота, чист. Та, когато нещата са черно и бяло, имам роднина адвокат, хоп излиза един апартамент, няма никакви ипотеки и нищо по партидата му, или знам точно колко му е пазарната цена и ми идват на вратата клиенти с пари в брой, няма кадастър и тем подобни утежняващи документи, не ми коментират цената, защото съм я определил точно, и след 5 дена отиваме при познат нотариус, който няма да ни вземе по-висока такса, ок, сигурно брокерите са излишни, ама аз от 25 сделки тази година имах 1, която мина по подобен сценарий. Сигурно тези клиенти са се чудели защо са платили комисионна, но останалите им е ясно. И като гледам и моите колеги от други агенции и те по този сценарий работят. Да се хареса имота е 30% от сделката, да се договорят нещата са следващите 40%, и да се избутат документите (особено при стари имоти, чрез наследство) останалите 30%. И само да спомена...нотариусът по закон е свидетел. И досега не съм срещала нотариус, който като съм му влезнала в кабинета да се е държал пренебрежително, арогантно. Даже напротив, когато разберат, че има посредник по сделката, ми взимат моите координати, за да движим нещата. Тази година съм продала около 5 имота на адвокати (само една не си плати комисионната и вярвам, че съжали) и двама нотариуси.

    Коментиран от #54

  • 27 брокер2

    0 1 Отговор
    Понеже имам удоволствието да бъда коментиран от няколко човека и да не отговарям на всеки един по отделно:
    1. Ползването на брокер въобще не е задължително. На мен са ми напълно достатъчни тези хора, които искат да ползват брокери. Който не иска - жив и здрав.
    2. Има всякакви хора, в това число и нотариуси. Нямам удоволствието всичките да са ми клиенти, но няколко са и то за всички видове сделки - продажба, покупка, наемане отдаване. Нотариус не може сам да прочете собствена сделка, ясно е че отива при свой колега.
    3. По същия начин и имам и клиенти - адвокати. Съдии също, не футболни, в това число конституционен съдия.
    4. Мисля, че хората се информират повече от коментарите, отколкото от статията, така че имате пълна равнопоставеност на двете позиции.
    6. Проблемът на сделките без брокер е, че тези 6% процента ги искат и двете страни и не могат да се разберат. Продавачът си мисли - купувачът няма да плати комисионна, така че може да ми плати 3% повече, вместо да ги дава на брокер. Купувачът си мисли - продавачът няма да плаща на брокер, така че може да ми свали 3%, вместо да ги дава на брокер. И така обикновено не се разбират.
    7. Ползването и на таксита не е задължително. Всеки си има крака.
    Хубав и ползотворен ден на всички и много сделки със или без брокери. :)
  • 28 Solomon

    0 0 Отговор
    Как да им вярваш ли?- по същия начин по който аз вярвам като отида при доктор или автомонтьор.В първия случай става дума за здравето ми или дори за живота ми.Информираш се от познати ,преса ,телевизия или каквото решиш.

    Коментиран от #29, #35

  • 29 брокер2

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Solomon":

    И във втория също.
  • 30 добре

    2 0 Отговор
    Мой приятел продаде апартамент без да ползва брокер. Купувачът е имал брокер (негово право), харесал апартамента и след няколко дена направили оферти, като разбира се подбили първоначалната цена на моя авер. Той от своя страна обяснил на купувача, че няма да е глупакът за чиято сметка ще бъде комисионната на брокера, който купувача си е довел. В крайна сметка сделка е имало на обявената цена, а ако купувачът е бил без брокер е щяло да му излезне по-евтино. Дали брокерът е бил нужен лично аз не мога да кажа, но щом човекът се е чувствал по-сигурен и спокоен с брокер, негово право е да ползва. А право на моят приятел е да не плаща за нещо което не си е поръчвал.
  • 31 Кибиците

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ганьо":

    До Ганьо:

    Да бе, ще ме возиш на лимузина и ще ми отваряш вратата на куково лято, на обещания сте щедри, но ако някой ви повярва и ви даде пари, след това разбира че нито лимузината ви е лимузина, нито знаете една врата как да отворите, бива ви да измисляте разни дребни андрешковски хитринки но не и да предложите качествени услуги

    Коментиран от #37

  • 32 arbo

    0 0 Отговор
    До Аспарухчоу
    Аспаруше, ти в коя канторка работиш? Ти ли ще ми обясняваш, че разбираш повече от мен?
  • 33 arbo

    0 0 Отговор
    До Брокер 2
    Пишеш пълни глупости, пожелавам ти успех в скубаньето на балъци!

    Коментиран от #42

  • 34 Дали

    0 0 Отговор
    Пълни глупости. Изобщо не сте запознат с услугите и цените, които цитирате. Няма адвокдски услуги от този род за 50-100 лв., защото само една справка за тежести е 30 лв. Няма и брокерска комисионна от 6 %, комисионните варират от 2 до 3,5%.

    Коментиран от #36

  • 35 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Solomon":

    Доктора ти предполагам е учил за ПРОФЕСИЯТА си, автомонтьора също. Имат дипломи, стаж, доказали са се. Можеш да ги съдиш и двамата ако не си доволен. Ти като брокер за какво си учил, и пише ли в диплома ти брокер ? За това винаги бързате с договорчето за ексклузив,.....то защитава само теб и твоята комисионна. А ще ми платиш ли комисион ако не ми продадеш имота а само ми загубиш времето.??? ще ми платиш ли имота ако развалиш сделка защото купувача не иска да ти плати комисиона ?Колко от клиентите ти, ти плащат с усмивка и добри чувства комисионната ???
  • 36 Ганьо

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дали":

    справка тежести е 2 лв в имотния регистър, всеки абсолютно може да провери без да е адвокат(онлайн е 1лв). Комисион 3% купувач + 3% продавач =6% (минимум) . 6-те % си ги плаща купувача нали той дава парите ??????????? Няма значение от кой се удържат а от кой джоб излизат. И последно ДА, има много адвокати, които за 50-100лв ще ти свършат всичко.
  • 37 Ганьо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Кибиците":

    дай ми ти 6к, пък ако искаш ела със жури, да оцени работата ми.

    Коментиран от #44

  • 38 аДрис

    1 0 Отговор
    Сестра ми хареса апартамент. Отиде в агенцията (една от най-големите в България) Петък следобяд. Разбира се се оказа, че имало много 'желаещи' и трябва да даде стоп капаро веднага.
    Добре , че успях да я накарам да промени договора за стоп-капарото за да има основание на връщане на парите. Разбира се я принудих да наеме и адвокат (независимо от глупостите които говореха брокерите). Отидоха да изповядат сделката пред нотариус (тъй като брокерите твърдяха ,че всичко е изрядно и не искат да върнат капарото) , и след като адвоката каза на нотариуса ,че е солидарно отговорен ако подпише сделка с проблемни документи - нотариуса отказа. Документите имаха куп проблеми - нямаше мазе вписано в нотариалния акт, разрешителното за стореж незнайно как беше отделено от нотариания акт 2 сделки преди това. Идеята на апратамента беше някой да се освободи от него , понеже следваше обявяване на невалидна сделка (2-3 сделки преди това). Ако не бе променен договора за стоп капаро , то сестра ми щеше да загуби парите. След седмица-две апартамента пак се появи публикуван от агенцията.
  • 39 Дали

    0 1 Отговор
    Явно вие сте един от тези адвокати и очевидно не сте правили сделки с имоти, защото нерядко те са доста сложни и е необходим широк набор от справки, документи, свидетелства, актове и т.н., чиято истинност трябва да се провери и т.н. Да, всеки може да влезе в имотния регистър, но дали всеки ще разбере какво чете?

    Коментиран от #40

  • 40 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Дали":

    8 лв за пълномощно на адвоката 2 лв удостоверение за тежести, 17 лв данъчна оценка + такса за скица (цената зависи от услугата- бърза, нормална) + 1 тел разговор с нот кантора за уреждане на час, + 100лв хонорар на адвокат за да извади и провери всички тези 3 документа, и да кажем още 50-100лв за да присъства с вас на сделката(да прочете нот акт) - Това са разходите драги брокери ако вие не сте в играта.
  • 41 до аДрис

    2 0 Отговор
    А ако не е вкарала адвокат в сделката, който да защити интересите на сестра ти, е щяла да си навлече доста повече неприятности с покупката. Предполагам, че адвокатският хонорар е бил по-малък дори от стопиращото капаро. Някои агенции минават с номера, че има много желаещи за имота и за да ги 'изпревариш' трябва да дадеш голямо стопиращо капаро.
  • 42 брокер 2

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "arbo":

    Кое по-точно? Аргументи кога?
  • 43 до 41

    2 0 Отговор
    до 41:
    Напълно сте прав/а. Хонорара беше доста по малък от стоп капарото. Идеята ми е , че не е необходимо да ползваш услуги на брокер при покупка на имот, НО ползването на услуги на адвокат е абслютно задължително.
  • 44 Кибичето

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ганьо":

    Колко гоУем бк искаш да ти дам бе Ганьо?

    Коментиран от #45

  • 45 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Кибичето":

    6к - 6000лева/евро (примерно) гУСИн Кибик. С тези пари ще ти наема която лимузина си избереш и цял ден ще те разкарвам да гледаш имоти. Жив ли си ?

    Коментиран от #48

  • 46 Kuku Kukov

    0 1 Отговор
    >Явно вие сте един от тези адвокати и очевидно не сте правили сделки с имоти, защото нерядко те са доста сложни и е необходим широк набор от справки< Дежурната мантра на брокерите...всичко е мнооого сложно! Конкретизирай какви по-точно справки правиш: четеш крепостни актове на староарабски (от турско време) или отчиташ водомери от преди 1944 година най-вероятно си и ясновидец, защото за 6% от 60-70 000 би трябвало да имаш и пророческа дарба.?
  • 47 До 43

    2 0 Отговор
    До 43
    Подкрепям напълно мнението за ползване на адвокат. Адвокатът защитава интересите само на страната, която го е наела, много по-качествено и по-евтино. Брокерът защитава интересите на комисионната си и се прави на приятел и на двете страни само да стане сделката. В негов интерес е да има сделка, за да си вземе комисионната, докато адвокатът си получава хонорара, казва ти как стоят нещата и си върши работата независимо от това дали ще има сделка или не. Затова и адвокатът е много по безпристрастен и обективен при откриването на подводни камъни.
  • 48 Баш Кибика

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ганьо":

    Ха-ха-ха, приискали му се 6000 евро, за тия пари отивам на Горубляне, купувам лимузина ноФ Фнос, наемам три мажоретки, двама музиканти и един шАфьор от маалата, един парче адвокатин, че и нотариуска, ще огледаме всички всички кюмези в така наречените "елитни" квартали (ха-ха-ха) и пак ще ми останат пари да заведа "екипа" да изкараме един як уикенд в Гърция :)

    Коментиран от #49

  • 49 Ганьо

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Баш Кибика":

    ето как сам си отговори че комисионната ви е неоправдана, висока и че от вас няма нужда :) Както е писал някой по долу -''успешен лов на балъци" господа ''брокери"

    Коментиран от #50

  • 50 Грандисимо Кибико

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ганьо":

    Като направя едно малко уточнение че аз съм купувач а не брокер, има известна истина в това което си се опитал да кажеш :)

    Коментиран от #52

  • 51 Евала форумци

    2 0 Отговор
    Пичове, от форума човек може да научи много повече отколкото от рекламната статия горе. От една комисионна явно брокера може да се изхранва една година ми се чини. Толкоз ли се потят наистина?
  • 52 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Грандисимо Кибико":

    ако си купувач дано не са те ''повозили'' вече на някоя лимузина
  • 53 бай Иван

    1 0 Отговор
    Повечето от брокерите са разни пенсионирани поклатуйковци които са намерили начин да печелят пари без да се цапат! За мен това е една безполезна брънка във веригата!
  • 54 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    25 сделки за годината си направила, добре. Средно по 5000лв от сделка за теб, (може и да са повече, може и да са по малко) = 125хил за годината = над 10 хил на месец. Наистина ли мислиш че труда ти струва толкова ??? Половината (сигурно и повече) от клиентите които си подмамил/а, сигурно са с кредити и работят за 500-1000лв. Твоята комисионна само, колко месеца трябва да я изплащат??? Един адвокат не им ли е достатъчен за всичко ??? За 10-15 ПЪТИ по малка сума да уреди всичко??? Както писах вече, повечето нормални хора си купуват жилище ВЕДНЪЖ В ЖИВОТА.............и се появява някой като теб - ''компетентен'' да им натовари едни пари отгоре .......
    Да не говорим и колко нагли има сред вас ''брокерите'', които обикалят по села и градове и подмамват старите и по незапознати хора да сключват неизгодни сделки ????

    Коментиран от #56

  • 55 Купувач

    2 0 Отговор
    Ако продавачът не знае как да си пусне една обява в нета, като иска да ползва брокер. Да си плати обаче цялата комисионна, а не брокерът да иска пари и от купувача, щото тези 5-6% идват доста множко. За съжаление всички обяви са прилапани от брокери и купувач трудно може да намери обява директно от продавач, пусната без посредник. За да видиш имота брокера иска да подпишеш договор, затова моят съвет към купувачите е да свалят офертната цена най-малко с големината на комисионната която ви искат. Така макар да я плащате вие, тя ще е за сметка на продавача, който сам е потърсил посредник. В тази ситуация брокерът защитава интересите на продавача, а и услугите които извършва са свързане с оправянето на документите на продавача. От купувача в крайна сметка се иска само една лична карта и пари, който той или има или няма. Защо тогава трябва да плаща комисионна на брокер?
  • 56 Kibik

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ганьо":

    Без да се усетиш си си избрал подходящ ник. Гледай си в твоята паничка бе Ганю, какво те бърка кой колко пари изкарва, че чак подробни изчисления да правиш, кой как ще го повозят и т.н.? Иначе гледам че имаш и някои положителни качества, наблюдателен, що-годе грамотен, и с четирите аритметични действия се справяш, защо не се хванеш някъде пазач невъоръжена охрана да си оправиш финансовото положение ...

    Коментиран от #58

  • 57 Купувач

    2 0 Отговор
    До Кибик 56
    Ганьо изразява гражданската си позиция и се аргументира много добре с факти, които вие брокерите не можете да отречете!
    На вас обаче ви пречи, защото отваря очите на хората, които купуват жилище както ви е казал един път в живота си и не са запознати с това в какви мръсни ваши игрички и лъжи попадат. Мен не ме бърка кой колко пари изкарва, а как ги изкарва и от кого ги изкарва. И на твоя принцип бих желал да те попитам тебе бърка ли те, ако наркодилър продаде дрога на детето ти пред училищния двор или и тогава ти би си гледал само в твоята паничка, без да пречиш на ''човека'', щото както обичате да казвате вие и той семейство храни???

    Коментиран от #59

  • 58 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Kibik":

    ника нарочно съм го избрал такъв ;) Офертата за охрана я запази за себе си, като гледам, скоро няма да има кой да измамиш..............иииии ПАЗАЧ, точно си квалифициран. Ако искаш мога да те наема ;)

    Коментиран от #60

  • 59 Кибик

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Купувач":

    Абе мили хора, мързи ви да четете или четете ама не схващате? От самото начало казах че не съм брокер, че българските брокери са непочтени и мързеливи, че не правят достатъчно да заслужат комисионни, но пак се намира някой умник който да каже че съм брокер. По другия въпрос, нека не смесваме гражданската ми позиция относно нелегални, престъпни действия с неетичните, понякога доста смрадливи действия на брокерите които обаче не се преследват от закона.
  • 60 Кебик

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Ганьо":

    Щом е нарочно, браво на тебе, Ганьо, сполучлив ти е ника. А докато има такива като умньовци като тебе не е необходимо да мамя никого, най добре се печели от хорската глупост и то по законен начин

    Коментиран от #61

  • 61 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "Кебик":

    за ника ми е достатъчно ясно, само един ''брокер'' не би се усетил. А ти продължавай да си печелиш :)

    Коментиран от #62

  • 62 Кибик

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Ганьо":

    Да бе, тоя евтин номер да се правиш на още по тъп отколкото си, но с хитра усмивчица да се опитваш да намекнеш че не си чак толкова прост е типично ганьовски номер. Хайде със здраве, внимавай някой да не ти открадне мускалите, че най важното е да не се минеш (пази се и да не настинеш)

    Коментиран от #65

  • 63 Дали

    0 1 Отговор
    Забравяте, че не всичко се свежда до разходите за проверки и т.н. Брокерската дейност е много всеобхватна, не случайно в агенциите освен брокерите работят още юристи, маркетолози, рекламисти. Някои агенции имат дори call центрове за обслужване на клиентите. Всички тези хора работят за своите клиенти и за успешното сключване на сделката. Винаги има изключения и некоректни прояви, но като цяло големите агенции Не плюят на името си, с дребни далаверки, както се опитвате да го изкарате. Ясно, че няколко представителя на адвокатската колегия, са решили да си правят реклама, но истината е, че агенциите си вършат работата и болшинството от хората сключват успешно "чисти" сделки, именно благодарение на тях!

    Коментиран от #66

  • 64 Салвадор

    1 1 Отговор
    Да, но аз не желая да плащам на маркетолог, рекламист, кол център, а само на юрист. Той ми е напълно достатъчен, за да сключа чиста сделка!
    Не виждам защо трябва да изхранвам цял колектив при положение, че само един човек може да ми свърши работа. И мога да те уверя, че дори големите фирми правят андрешковски номера, за да не плащат данъци или поне не в целия им размер.
  • 65 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Кибик":

    евтин или скъп, номер или не, всичко което пиша по темата е истина, и не съм измамил никой. Все по малко хора ще се закачат на брокерските въдици за в бъдеще. На теб е започнало да ти се изяснява и нещо те човърка от вътре ;) Както усещам имаш личен интерес да НЕ се случва така ;)
    Жив и здрав и ти, усмивчицата ти я подарявам лично на теб :)))

    Коментиран от #67

  • 66 Kuku Kukov

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Дали":

    >Винаги има изключения и некоректни прояви, но като цяло големите агенции Не плюят на името си, с дребни далаверки< Как ти звучи примерно обява като: Семейство лекари от Германия търси....? Това е стил и реална обява от точно тези "голями и коректни" компании, които ти в момента промотираш. Трудно е, но ще го преглътнеш някак си, защото упражняваш изчезваща професия поради две основни причини! Първата се казва глобална мрежа или интернет, където вече можеш и виртуален оглед да направиш и онлайн да подържаш връзка с обратната страна по-сделката както и ако имаш електронен подпис може и да не ходиш при нотариус, струвати се невероятно, но е така! Технологиите се развиват с невероятна скорост предполагам, че никой преди само пет години не е допускал сегашната онлайн търговия през сайтове, но тя е на лице и калкулира огромен оборот в световен мащаб продават се автомобили,дрехи,техника...всичко, което се търси. Втората причина, която е валидна особено за България е вашата пословична алчност и некоректност каквото и да пишеш хората вече ви познават, преживяха пикове и сривове на пазара, а вие си останахте същите ментарджии. Това е цялата работа-интернет затвори 97% от световните търговски, печатни издания сега чука на вашата врата< Даже блъска и ти се правиш, че не го чуваш.
  • 67 Кибитзер

    0 1 Отговор

    До коментар #65 от "Ганьо":

    Андрешко… Хитрец си ти-и-и! Всички станахте такива. Лукави станахте вие. Знаете само да лъжете и да хитрувате…

    Коментиран от #68

  • 68 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Кибитзер":

    ''И как се преструвате! Гледам ги в съдилището.... Овчичка, такъв, глупав, пък той цял вълк!'' :))))

    Коментиран от #69

  • 69 Киберкибик

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Ганьо":

    Ти май накрая да не излезеш омъжена за някои брокер, много ги разбираш тия работи :)

    Коментиран от #70

  • 70 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Киберкибик":

    ей тук се обърка, в женски род се обръщай само към ''колегите'' си. Може с някой да се вземете :)
  • 71 86 фу

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо ":

    4e ne moje li sam da si izgotvq dokumentite brokerite sa samo lapa4i
  • 72 Ако искам

    1 0 Отговор
    На брокера с усмивка казвам къш.