Отидете към основна версия

4 341 2

Швейцарците не се справят с имотния балон

  • швейцария-
  • имот-
  • цюрих-
  • женева-
  • имотен балон

В следствие на имигрантския приток и значително понижаване на лихвите по ипотечни кредити, цените на жилищата в Швейцария продължават да растат. Водената от властите политика да контролират местната валута са слабо ефективни и дори могат да доведат до още по-голямо поскъпване на имотите. „Увеличението на цените на недвижимостите се явява една от основните заплахи за швейцарската икономика”, предупреди още през юли Филип Хилдербрад, управител на Националната банка на Швейцария (SNB).

От 2009 г. досега цените на имотите са поскъпнали с 12.5%. В Цюрих и Женева ръстът е още по-голям, съответно 13.7% и 14.5%. Средната цена на градска къща е 1.9 млн. швейцарски франка (1.485 млн. EUR). Жилищата се търгуват срещу 1.2 млн. швейцарски франка (938 000 EUR). Апартамент за около 1 млн. франка се нуждае от ремонт.

От Федералното управление за недвижими имоти на Швейцария предполагат, че повишаването на имигрантския поток ще доведе до увеличение на цените. През 2007 г. страната отвори границите си за гражданите на 17 държави-членки на ЕС. От тогава специалисти от различни сектори и квалифицирана работна ръка се насочиха към тази почти незасегната от дълговата криза държава.

През 2010 г. търсенето на жилища в Цюрих в пъти превишаваше предлагането, а делът на чуждестранните собственици се увеличи до 4.61%. От 480 000 купувачи, придобили имоти през миналата година в Цюрих, половината са чужденци.

„Горещите точки” на швейцарския имотен пазар са районите около езерата в Женева, Цюрих и Цуг, а също така и някои туристически региони. Именно там, прогнозират анализатори, може да се образува имотен балон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини