Отидете към основна версия

3 593 3

Акция „окупирай имот”

  • сащ-
  • протест-
  • криза-
  • ипотечен кредит

Днешният 6 декември ще влезе в историята на САЩ като „Ден на действието” (Day of Action). В 25 американски града се провежда акцията „Окупирай имот”. Тя символизира правото на всеки човек да има дом.

Инициативата е подета от членове, организирали акции през ноември срещу социалното неравенство под наслов „Окупирай Уолстрийт” в големи градове на САЩ. Днешният протест обединява активисти, които са за увеличаване на достъпни жилища, защита на бездомните и представители на други слоеве от обществото.

„Физическото отнемане на имота от длъжници, които не могат да си обслужват ипотечните кредити, най-добре показва отношението на гражданското общество към проблема”, казва Макс Рамо, един от организаторите на днешната акция.

В Портланд активисти планират да дадат пресконференция в дома на семейство болно от рак, което е принудено да се изнесе от дома си, тъй като не може да покрива задълженията към банката. В Чикаго организаторите на протеста възнамеряват да заселят няколко семейства в три пустеещи къщи.

Към края на октомври 2.2 млн. жилища се намират в процес на отчуждаване, сочат данните на изследователската компания Lender Processing Serveces.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Пак окупираха пристанища в САЩ

    Над 1000 младежи от движението „Окупирай“ блокираха камиони и пристанища в градове по западното крайбрежие на САЩ. Демонстрантите затво ...
    13.12.2011
    869
    0