6 Декември, 2011 23:57 3 563 3

Акция „окупирай имот”

  • сащ-
  • протест-
  • криза-
  • ипотечен кредит

Днешният 6 декември ще влезе в историята на САЩ като „Ден на действието” (Day of Action). В 25 американски града се провежда акцията „Окупирай имот”. Тя символизира правото на всеки човек да има дом.

Инициативата е подета от членове, организирали акции през ноември срещу социалното неравенство под наслов „Окупирай Уолстрийт” в големи градове на САЩ. Днешният протест обединява активисти, които са за увеличаване на достъпни жилища, защита на бездомните и представители на други слоеве от обществото.

„Физическото отнемане на имота от длъжници, които не могат да си обслужват ипотечните кредити, най-добре показва отношението на гражданското общество към проблема”, казва Макс Рамо, един от организаторите на днешната акция.

В Портланд активисти планират да дадат пресконференция в дома на семейство болно от рак, което е принудено да се изнесе от дома си, тъй като не може да покрива задълженията към банката. В Чикаго организаторите на протеста възнамеряват да заселят няколко семейства в три пустеещи къщи.

Към края на октомври 2.2 млн. жилища се намират в процес на отчуждаване, сочат данните на изследователската компания Lender Processing Serveces.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цървул

    2 3 Отговор
    Защо никъде не е отбелязано,че САЩ е една от държавите,където обикновенният човек може да обяви личен банкрут и банките не му пипат основното жилище,защото точно тоя закон не им позволява това.Годишна заплата в САЩ няма под 20 000 долара-това е прага на бедността.При нас до месец септември 140 лева минимална заплата сега 270 лв.,средна заплата за БГ 680 лв.Сега отворете Ню Йорк Поуст,натиснете имоти,заровете се в десетките предложения за жилища в Ню Йорк ,ползвайте конвертор за валута и за площ-там жилищната площ се измерва във футове.Имайте в предвид,че ипотечният кредит е около 3-5% в зависимост от личното участие,оставям ви вие да решите дали имотите в Люлините,Младостите,Столипиново,Меден рудник,Владиславово-ще са по евтини или имот закупен в Ню Йорк.Приятно и ползотворно ровене-споделете.
  • 2 руснака

    1 2 Отговор
    абе Цървул, ти верно си Цървул! отвори си очите!
  • 3 bubblehead

    1 0 Отговор
    Цървул, ( добро попадение на форумно име!) да се чуди от къде да те почне човек. Глей са в Америка има закон за фалит но това не означава че дълговете ти се отписват автоматично, например голям проблем става дълговете които американци натрупват за обучние в университети. Тия дългове са към държавата и нямат никакво отписване и след фалит, а понякога са по $200 000, например за обучение по докторлък... За имотите нещата са малко по-сложни. В някои щати наистина отговорноста на кредитополучателите е само до размера на имота, казват се не- рекурсивни ипотеки, в други щати всички заеми са рекурсивни тоест банкрут не ги изчиства. По-малко щати са от първата категория, такива са Калифорния, Невада, Флорида, все където се наду балон и се спука. НО дори и така във шатите където банкрутите изчистват задължения по ипотеката това е верно само за оригиналните ипотеки с които първоначално купуваш, ако в последствие рефинансираш при друг лендър ( обикновенно при по-добри условия и затова почти всички го правят) ипотеката ти става рекурсивна тоест банката ти сваля и гащите ако реши. И отноиво това е случая на почти всички собстявеници само след 2-3 години след покупката, защот масово се рефинансира изкушени от все по-нисклите лихви. Тоест е силно преувеличен слуха как оставяш ключовете на кухненския плот и заминаваш и забравяш. Но в интерес на истината банките в момента не търсят обещетения за загубите си ако оставиш ключовете , но това не означава и че в бъдеще няма да им дойде по-голям апетит и за тая сладка хапка, когато са по-малко заети с управление на настоящата американска катастрофа на забавен каданс... В България всички ипотеки са рекурсивни и дупе да им е яко на тия дето оставят клюцовете на кухненския плот а пък на тия глупци дето са го направили под влияние на масовата психоза "да се отърваме от имотите щот падат" ще се хапят където не могат да се стигнат. Апропо в Америка никoй не оставя клюцовете , хората се борят но обстоятелтствата ги побеждават. А обстоятеслтвата са че относително (и абсолютно разбира се) Америка е доста по-скъпа от България , като в произволно взет град отношението "цени/годишни семейни доходи" отива към 6-7 дори след балона ( по пика бяхме на 10-12) , докато в София това отношение падна вече на безпрецедентно ниво като за капиталистическа икономика от 3-4, сякаш утре свършва света ... За това сме говорили тук много и примери съм давал много. Наистина отворете redfin.com или realtor.com или trulia.com и си отворете гурелясалиоте очи и хвърлете тия цървули....