Last news in Fakti

13 Декември, 2011 11:03 868 0

Пак окупираха пристанища в САЩ

  • сащ-
  • окупирай-
  • пристанища
Пак окупираха пристанища в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 1000 младежи от движението „Окупирай“ блокираха камиони и пристанища в градове по западното крайбрежие на САЩ. Демонстрантите затвориха натоварени пристанища в Оукланд (Калифорния), Портланд (Орегон) и Лонгвю (Вашингтон), тъй като ги считат за „икономически двигатели за елита“ предаде „Фокс нюз“. Протестното движение тръгна от финансовия център на Ню Йорк, Уол Стрийт, срещу икономическото и социално неравенство, кризата, безработицата и дивия капитализъм.

Въпреки че този път активистите бяха 10 пъти по-малко от предишната им такава акция от началото на ноември, те обявиха победа и обещаха още демонстрации.

Към момента не е ясно какви ще са щетите. Профсъюзът на пристанищните работници официално не подкрепя стачката. Служителите обаче имат правото да не работят, ако се чувстват застрашени от нещо.

Гняв бушува сред шофьорите на камиони, които трябва да чакат часове на дълги опашки. Те не разбират защо трябва да страдат, още повече че са хората, към които е насочен протеста. Шофьорите недоволстват, че ще загубят пари и време от действията на хора, които дори нямат семейство и деца, за които да се грижат.

В Сиатъл само стотина души участваха в акцията, която затвори само улиците до пристанището. Няколко десетки полицаи бързо разчистиха терена. 

В други американски градове протести също имаше, но акциите се ограничиха до размахване на знамена, носене на плакати и маршове. Арестувани са няколко души, но до сериозни инциденти не се е стигнало.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА