Отидете към основна версия

6 163 4

София с първия бункер превърнат в галерия (СНИМКИ)

  • мавзолей-
  • бункер-
  • галерия-
  • софия
Снимки: БТА

21 август 1999 г. остава в историята на България с това, че под личното командване на Евгений Бакърджиев – вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС, мавзолеят на Георги Димитров в центъра на София е разрушен. Сградата я няма вече 19 години. На нейно място има градинка, а софиянци вече асоциират мястото с разходки и концерти на открито.

Какво става обаче в подземната част на мавзолея? Там е разположен бункер, който близо две десетилетия е необитаем и се руши. Плановете са подземните нива да бъдат превърнати в галерия. Срокът на реализация на замисъла е 3 години, каза пред журналисти заместник кметът на София Тодор Чобанов.

В момента там има електрически инсталации, телефонни централи, турбини и климатична инсталация. Повечето от тези съоръжения ще бъдат демонтирани, за да се направи място на произведения на изкуството. „Но е съвсем очаквано, в духа на европейската практика да запазим на място някои от експонатите, така че да позволим на посетителя, макар и в част от комплекса да добие представа за оригиналната среда”, каза Чобанов.

Защо именно тази част от подземна София да бъде превърната в галерия? Идеята датира от 2014 г., а превръщането на бункера в място за изкуство ще оформи триъгълник между него, Националната художествена и Софийската градска галерия. Новото място за изкуство ще е част от Софийската градска галерия. Надземната част ще се състои от три нива с обща разгъната застроена площ около 1500 кв.м. Това ще е т.нар. „Бронзова къща”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини