Отидете към основна версия

2 732 17

Всяко 4-то жилище се купува, за да се отдава под наем

  • жилища-
  • купувачи-
  • инвестиция-
  • софия-
  • варна
Снимка: М. Богданова ©

Всяко 4-то жилище, което се продава в София и Варна се купува с цел отдаване под наем. Основната причина е добрият туризъм, който се развива в тези два града, посочват посредници. И в двата града предпочитаните места за придобиване на подобни имоти са централните части или в близост до морския бряг и летните курорти.

Във Варна интересът е предимно от хора на възраст между 30 и 50 години. Също така се наблюдават и много покупки от страна на чужденци, като руснаците запазват първата позиция.

В София двигател на пазара е повишаване честотата на поетите на нискотарифните авиокомпании, благодарение на които са се увеличили краткотрайните пътувания.

Според Младен Митов от „Явлена“ в София делът на покупките на имоти за даване под наем е между 20 и 30 на сто. „Доста често жилища се купуват в кв. „Студентски град“ за някое от децата и след като то завърши следването си, имотът се пуска на пазара за даване под наем. Трудно е да се каже в момента какъв е делът на имотите, които се преотдават от предприемчиви хора “, казва анализаторът на агенция „Явлена” Младен Митов, цитиран от „Монитор”. Наемодателите са доволни обаче от тази схема, тъй като се гарантира по-добра възвръщаемост на вложението.

Тихомир Цаков от „Аристо“ смята, че делът на жилищата, купувани с инвестиционна цел в София, стига и до 45%, но час от тях не се дават под наем. „Причината е, че собствениците просто не искат квартиранти да им трошат имота и да им оставят неплатени сметки. Модата с преотдаването през сайтове, може да намалее, когато данъчните вземат на отчет тези сделки. Същото може да се очаква и за ваканционните апартаменти по курортите, като започнат да искат отчет от собствениците колко дни в годината ги ползват лично и колко време ги дават под наем”, казва Цаков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини