Отидете към основна версия

27 865 18

Разпродават 158 жилища на фалирал строител

  • бургас-
  • небостъргач-
  • строител-
  • фалит

Най-голямата разпродажба на недвижимо имущество на една фирма в Бургас ще бъде проведена през юни. Става дума за 158 жилища, които са собственост на фалиралата строителна компания „ГМ Строй” ООД. Те ще бъдат продадени на публична продан идния месец.

Решението за продажбата на всички налични имоти на компанията е взето от Бургаския окръжен съд на закрито заседание. Със средствата от продажбата трябва да бъдат покрити дълговете на фирмата към банки, подизпълнители по строителните дейности, НАП, ВиК Бургас, Община Бургас, частни лица, осъдили компанията и имащи влязъл в сила изпълнителен лист и ред други.

В случай, че имотите не успеят да бъдат продадени на първия търг през юни, то ще има и втори през юли.

Според неофициална информация синдикът ще поиска от съда разрешение да използва приходите от продажбата на имотите за довършване на проектите на „ГМ строй” ООД. Сред тях и прословутият Небостъргач – 30-етажният билдинг в зона „В” на бургаския ж.к.”Меден рудник”, който от 10 години не може да получи АКТ 16, пише Флагман.бг.

Продължаването строежа на сградата може да се реализира в случай, че бъдат платени 90 000 лв. към EVN, за строежа на трафопост. Близо 58 000 лв. вече е събрана от собствените на жилища, но други 30 все още не са дали исканата сума, което води до стопиране на проекта, а изграждането на трафопост и захранването на Небостъргача с ток е сред основните изисквания, за да получи сградата АКТ 16.

С приходите от продажбата на другите недвижими имоти на компанията, ще бъдат купени асансьори и извършени строително монтажните работи по обекта необходими за получаването на Акт 16.

Историята с Небостъргача датира малко отпреди имотната криза през 2008 г. Тогава „ГМ Строй” ООД успява да продаде на 130 семейства от Бургас жилища на ниски цени и обещава те да получат „дом мечта” в първия български небостъргач. Следва фалит на строителната компания и недовършване строежа на сградата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини