Отидете към основна версия

3 006 12

Теглим повече ипотечни заеми в лева

  • ипотечен кредит-
  • заем-
  • кредит център

От началото на тази година се наблюдава нова тенденция на пазара на ипотечно кредитиране у нас – увеличава се броят на заемите изтеглени в лева. Досега едва около 10% от този вид кредити се теглиха в национална валута, а през първия месец на тази година техният дял се е увеличил на 14%, съобщават от консултантската компания „КредитЦентър”. Останалата част от тях кредитополучателят предпочита да вземе в евро.

Причина за ръста на левовите заеми донякъде може да е и по-високата активност на ипотечния пазар, което е нетрадиционно за началото на годината. „Обикновено първият месец на годината хората не са много активни в сключването на сделки за покупка на имот с кредит. Този януари обаче е най-активният за последните три години. Много и различни са факторите за подобна картина, но основните са увеличеното търсене на имоти, по-добрите условия по кредитите и по-стабилната пазарна среда у нас”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър”.

Несигурната икономическа обстановка в Европа подтикна част от хората да разглеждат покупката на недвижим имот (макар и част от парите да са заемен капитал) като добро място за вложение на спестените средства. ”Затова и през януари станахме свидетели на растящ брой сделки, финансирани с повече собствени средства и с малки по размер ипотечни кредити. Това е и причината средният размер на изтеглените заеми в първия месец от годината да е сравнително малък съпоставен с предходните”, обясняват от „КредитЦентър”. В София средният размер на изтеглените през януари кредити е бил 40 000 EUR, при средна сума за страната 33 228 EUR. След столицата най-големи по размер заеми са теглени във Варна – 33 760 EUR.

Най-активни остават кредитополучателите на възраст между 26 и 35 години. Те са изтеглили над 45% от отпуснатите през месеца ипотечни заеми. На следващо място, със 34.5%, е групата на възраст между 36 и 45 години. Увеличава се делът на най-младите кредитополучатели във възрастовата граница от 18 до 25 години и техният дял достига 9.5%.

Над 35% от изтеглилите заем предпочитат да го връщат в период не по-дълъг от 20 години. Между 21 и 25 години ще връщат ипотечен заем 28.6% от взелите кредит през януари тази година. На следващо място са кредитите, които трябва да бъдат върнати в период от 26 до 30 години. Техният процент е 21.5%.

Предпочитаният процент самофинансиране остава между 70% и 80% от стойността на сделката. Едва 12% от взелите подобен тип заем осигуряват до 90% от финансовите средства нужни за реализиране на покупко-продажбата, сочат данните на „КредитЦентър”.

Среден размер на изтеглените кредити

 

Разпределение на кредитите по възрастови групи

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини