Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 18:44 2 999 12

Теглим повече ипотечни заеми в лева

  • ипотечен кредит-
  • заем-
  • кредит център

От началото на тази година се наблюдава нова тенденция на пазара на ипотечно кредитиране у нас – увеличава се броят на заемите изтеглени в лева. Досега едва около 10% от този вид кредити се теглиха в национална валута, а през първия месец на тази година техният дял се е увеличил на 14%, съобщават от консултантската компания „КредитЦентър”. Останалата част от тях кредитополучателят предпочита да вземе в евро.

Причина за ръста на левовите заеми донякъде може да е и по-високата активност на ипотечния пазар, което е нетрадиционно за началото на годината. „Обикновено първият месец на годината хората не са много активни в сключването на сделки за покупка на имот с кредит. Този януари обаче е най-активният за последните три години. Много и различни са факторите за подобна картина, но основните са увеличеното търсене на имоти, по-добрите условия по кредитите и по-стабилната пазарна среда у нас”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър”.

Несигурната икономическа обстановка в Европа подтикна част от хората да разглеждат покупката на недвижим имот (макар и част от парите да са заемен капитал) като добро място за вложение на спестените средства. ”Затова и през януари станахме свидетели на растящ брой сделки, финансирани с повече собствени средства и с малки по размер ипотечни кредити. Това е и причината средният размер на изтеглените заеми в първия месец от годината да е сравнително малък съпоставен с предходните”, обясняват от „КредитЦентър”. В София средният размер на изтеглените през януари кредити е бил 40 000 EUR, при средна сума за страната 33 228 EUR. След столицата най-големи по размер заеми са теглени във Варна – 33 760 EUR.

Най-активни остават кредитополучателите на възраст между 26 и 35 години. Те са изтеглили над 45% от отпуснатите през месеца ипотечни заеми. На следващо място, със 34.5%, е групата на възраст между 36 и 45 години. Увеличава се делът на най-младите кредитополучатели във възрастовата граница от 18 до 25 години и техният дял достига 9.5%.

Над 35% от изтеглилите заем предпочитат да го връщат в период не по-дълъг от 20 години. Между 21 и 25 години ще връщат ипотечен заем 28.6% от взелите кредит през януари тази година. На следващо място са кредитите, които трябва да бъдат върнати в период от 26 до 30 години. Техният процент е 21.5%.

Предпочитаният процент самофинансиране остава между 70% и 80% от стойността на сделката. Едва 12% от взелите подобен тип заем осигуряват до 90% от финансовите средства нужни за реализиране на покупко-продажбата, сочат данните на „КредитЦентър”.

Среден размер на изтеглените кредити

 

Разпределение на кредитите по възрастови групи


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ильо войвода

    1 3 Отговор
    От 1500лв. до 2500лв. 83% което значи, че един от домакинството ако остане без работа и са в канафката! Българина е много тъп потребител и финансово неграмотен.
  • 2 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Труден е живота!Ако НАП контролираше кредито-давателите,нямаше да има канафка!Добре е започнал БОЙКО да се
    бори,а ми хайде и честни и нечестни във всяко направление да
    помислим за наследниците и бъдещето след НАС .Май за НАС
    българите трябва наново да се изградят лагерите "слънчев бряг"
    "скравена"и"Белене".Власта избива негодниците и по-голямата
    част от НАРОДА живее спокойно!Аз поемам отговорнос да бада на място на ГАЗДОВ или ГОРАНОВ/ПОДГОТВИЛ СЪМ И ЕКИП/
  • 3 чичо Манчо

    1 1 Отговор
    Че са тъпи тъпи са.Мислят си че като купят имот ще си запазят парите.Само ще станат крепостни на банките нищо повече.Ипотекарите тепърва ще видят зор но като им е толкова акъла нека теглят.
  • 4 AXXX

    1 0 Отговор
    Теглим повече ипотечни кредити в лева... и в евро.
    „Обикновено през януари хората не са много активни в сключването на сделки за покупка на имот с кредит. Този януари обаче е най-активният за последните 3 години”
    http://profit.bg/news/KreditTSentur:-Izklyuchitelna-kreditna-aktivnost-prez-yanuari/nid-88136.html
    Ако така тръгваме от януари, къде ли ще стигнем до декември...
  • 5 софия

    0 0 Отговор
    Стани, стани, юнак балкански,
    от сън дълбок се събуди.
    .......................................................................
    Ха-Ха-Ха
    Абе "клуба", спите ли?
  • 6 bubblehead

    1 0 Отговор
    Другари понеже много често говорим за "липсата на платежоспособно търсене" то се изумявам какви са тия от средния диапазон на от "1500 лв. до 2500 лв. " които престваляват около 84% от пазара на ипотеки!? За тия вероятно говорте като за неплатежоспособни ? Ако е за тях то се вижда че със средно 2000 лева доход на смейство съвсем комфортно по световните разбирания (които са доста различни то тия на наши вежди) се купува имот и се изплаша като си свиркаш песента на Васил Найденов " казано честно всичко ми е наред" защото такава евтиния няма никъде по света , ни в развития ни в развиващия се ни в африканския... Няма защот 2000 лв. на месец са 24 000 лв. за година и за 2.5 години са 60 000 лева което е горе-доле средната цена у нас . Но за да се оцени това 2.5 цени /доходи у нас трябва да е ясно "къде сме ние" и къде е света и за тая цел кликайте на линка отдолу, които съм публикувал мнoгoкратно вече, за цени доходи в Калифорния , вижда се 6 след балона. Веждите , кликайте на линка и се кефете на евтинията у нас и не ги мислете "ипотекарите" те както се установява имат доход от 1500 до 2500 а вие ако нямате има апартаменти под наем има и палатки има и мама и тате ма село, но 200 евро/м2 май няма да има! Или ще има!? ха-ха-ха!

    http://www.deptofnumbers.com/affordability/california/
  • 7 пропаганда

    1 1 Отговор
    Клиентите на ЧСИ всички са били с доходи.Ще видим и тези колко време ще устискат. Годината е пред нас ще видим и дали има потенциал тази тенденция да се запази.Да не забравяме че хората с доходи над 1500 лева не са чак толкова много.
    За сега цените си остават същите въпреки уж повишеното търсене.
    Поредната кампания за да се излъжат още балъци от банките.
  • 8 стилмоп

    0 0 Отговор
    http://fakti.bg/imoti/31408-rast-ot-13-za-period-ot-10-godini
  • 9 стилмоп

    0 0 Отговор
    Теглиш заем,освобождаваш се от наем.ЧСИ посещава наемодателя.Тая логика а?Що аз с наема да ти плащам заема.Че ако остана без работа как ще ти плащам наема- заема?Я наем може но заем неможе Айде холан.
  • 10 Николай

    1 0 Отговор
    Чичо Манчо, ти нали си УМЕН ! Остави ипотекарите те да си му мислят.
    Аз лично защитава тезата "по - добре заем, отколкото наем"
  • 11 БГ реге

    1 0 Отговор
    По добре наем от колкото заем.Когато реша спирам да си плащам наема и толкова.Когато обаче спреш да си плащаш заема....
    Охааа , пристига един ЧСИ да защити интереса на банката,
    продава за колкото продаде и другото го дължиш до живот.
    А с 300 лева наем не знам кой ще може да си плаща вноска по ипотека на сегашните надути цени с безумни лихви.
    Ако паднат под 400 евро квадрата може да се мисли евентуално за купуване иначе наема е по изгоден.
    Който може да си прави сметката го знае и не купува.Другите вярват на лъжите на банки,строители,брокери и тям подобна сволоч и купуват боклуци на безумни цени.
    Винаги е имало балъци и тарикати така е устроен света.

    Коментиран от #12

  • 12 стилмоп

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "БГ реге":

    @11 И като спреш наема,къде отиваш.Или тоя случай да не го разглеждаме.Ама като можеш без наем,що си под наем?