Last news in Fakti

9 Декември, 2022 11:11 2 672 5

Наем или заем

  • чехия-
  • заем-
  • наем-
  • по-скъпо-
  • по-евтино-
  • инвестиция

В Прага наемът на жилище е 3 пъти по-евтин от ипотеката

Наем или заем - 1
Снимка: Shutterstock

Покачващите се цени на недвижимите имоти правят наемането по-достъпна опция от ипотеките в Прага и Бърно е мнението на анализатори на портала UlovDomov.cz.

Сайтът е създал индекс, сравняващ месечните наемни плащания с ипотечните плащания по текущи ставки и цени на квадратен метър. Индексът не взема предвид първоначалната цена на заема или факта, че ипотеката означава влагане на допълнителни пари в имот.

Например 2-стаен апартамент, който е най-популярният тип в Прага, има стойност на индекса 3.2, което означава, че наемът може да бъде повече от три пъти по-евтин от изплащането на кредита.

Директорът на UlovDomov.cz Михал Хрбати отбеляза, че 3.2 е екстремната стойност на пазара и че апартаментите извън центъра на Прага имат по-ниска стойност в индекса. Четиристайно жилище в Прага е с индекс 2.3.

Подобна е ситуацията в Бърно, където наемът за 2-стаен апартамент е под 15 000 CZK, а индексът на UlovDomov.cz е 2. В другия край на класацията е Острава, където индексите са най-ниски. Там 3-стаен апартамент е с индекс 1.4. В Оломоуц гарсониера е с индекс 1.6.

Наемите растат постепенно поради непосилната цена на ипотеките. „А това от своя страна може да насърчи предприемачите да се съсредоточат повече върху пазара на наеми, който все още не е напълно развит в Чешката република“, казва Петр Дуфек, главен икономист в Banka Creditas.

Това обаче не означава, че интересът към жилищната собственост в Чехия намалява. „Интересът към притежаване на семеен дом все още е висок и тази година строителството на семейни жилища отново ще бъде на нивото от миналата година“, казва Петер Маркович, главен изпълнителен директор на Xella в Чехия и Словакия – компания, която разработва, произвежда и предлага на пазара строителни и топлоизолационни материали.

Данните на чешката статистическа служба показват, че хората се интересуват най-много от покупката на апартамент в тухлена сграда, а най-малко от панелки.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо Несбьо

    4 3 Отговор
    Много измислена статистика! Аз съм лицензиран брокер на недвижими имоти в Чехия и поне малко познавам пазара. Ипотеките се финансираха на 100% до 2019. Сега трябва да имате поне 15-20% от сумата налични и месечният ви доход да не е натоварен с разходи по кредити след ипотека повече от 45%.

    Имоти, които допреди 3 години бяха с цена 2 милиона, сега се продават над 5 млн крони... 20% от 5 млн е 1 млн налични... Как се събират с масовата заплата?! 40 000 чисто, жената 28 000 чисто, плащаш 16 000 за наем, отделно храна, автомобили, други разходи.... И това е ако си вече женен, а не си сменяш партньорките през месец... Ами ако си сам със заплата 30 000 чисто и плащаш наем - 50% си отиват само за това...

    Наемът позволява мобилност, но и за заплатените суми не получаваш нищо насреща.

    Коментиран от #3

  • 2 Пенсионер

    4 3 Отговор
    Лицензиран брокер си чушки,чистиш клозетите и/или гърбиш по строежите и в някой завод.Вие докарахте чалгарчето , елита на БГ ха ха ха
  • 3 Даааа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йо Несбьо":

    При наема нямаш нищо, но пък ако изтеглиш дългосрочен кредит за жилище, след като го изплатиш(20-30 години) ще трябва да изтеглите нов кредит (вие или вашите деца) за да го ремонтирате основно... Просто е един омагьосан кръг и за това най-добре е, ако имате цялата сума и да се вземе без допълнителни кредити, ама е рядкост...

    Коментиран от #4

  • 4 Аз Кочо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    Ще го изплати ако си жив и здрав, ако имаш работа, ако не си се развел ако не ти трябват пари за друго и тн.
  • 5 Гост

    2 1 Отговор
    Престани да се вайкаш визернико и гледай по позитивно на нещата