Отидете към основна версия

3 110 10

Летище „София” с трети терминал

  • летище-
  • софия
Снимка: М. Богданова ©

Едно от условията за бъдещия концесионер на летище „София” е то да има трети терминал. Това става ясно от стенограмата на правителството, на което е разискван въпроса. Той трябва да е готов до 10-тата година след началото на концесията. В рамките на целия срок трябва да бъдат инвестирани минимум 600 млн. EUR.

Основният критерий за избора на концесионер ще е размерът на концесионното възнаграждение, който ще е с тежест от 55% при класирането на офертите, обяснява bTV. Оценката на техническото предложение ще формира останалите 45%. То ще съдържа план за развитие, бизнес план, план за финансиране, обща стратегия, планове и прогнози на трафика и капиталови разходи.

Минималните изисквания към участниците в процедурата са: да оперират поне едно международно летище с над 10 милиона превозени пътници годишно; да разполагат с нетна стойност на активите за всяка от последните три години минимум 200 милиона евро и да имат опит при финансиране поне на един проект в инфраструктурния сектор, надвишаващ 400 милиона евро.

Годишните концесионни възнаграждения, които ще се дължат за всяка една година от срока на концесията са в размер не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини