Last news in Fakti

5 Юли, 2018 14:12 1 944

Концесия за 3.9 млрд. EUR без ДДС

  • летище-
  • софия-
  • концесия
Концесия за 3.9 млрд. EUR без ДДС - 1
Снимка: М. Богданова ©

Днес в Official Journal на Европейския съюз (Държавния вестник на ЕС) бяха публикувани параметрите на концесията на летище „София”. В документа е записано, че прогнозната стойност е 3.9 млрд. EUR без ДДС. Срокът на концесиониране отново е 35 години.

Основната причина за по-високата сума на концесията е, че този път бъдещият концесионер ще трябва да реализира инвестиция в размер минимум 600 млн. EUR. Също така той се задължава да построи и нов пътнически терминал, което трябва да направи до 10-тата година от вземането на концесията.

Концесията на летището се определя като концесия за строителство и включва изграждането на Терминал 3, а и „предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летището, с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи“.

Годишните възнаграждения са минимум 15 млн. лв. без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности.

Изискванията към кандидатите за концесия на летище „София” са да оперират поне едно международно летище, през което да преминават минимум 10 млн. пътници годишно. Нетните им активи за последните 3 години да са минимум 200 млн. EUR, а също така да са финансирали поне един инфраструктурен проект на стойност над 400 млн. EUR. Крайният срок, в който се приемат оферти, е 22 октомври 2018 г.



Свързани новини