Отидете към основна версия

3 085 10

Силно охлаждане на имотния пазар в Австралия

  • австралия-
  • цени-
  • жилища-
  • охлаждане

Мерките за обуздаване на цените дадоха резултат

Снимка: Shutterstock

След близо шестгодишно непрекъснато поскъпване на жилищата, пазарът в Австралия през 2018 г. отчете рязко забавяне. Основната причина са въведени рестриктивни мерки за покупка на недвижимости от страна на чужденци, а също така повишаване изискванията при отпускане на ипотечни заеми и по-високи данъци на чуждестранните инвестиции.

Цените на жилищата в осемте най-големи града през 2018 г. са се понижили средно с 2.3%, като е отчетена инфлацията. Това е в рязък контраст с картината преди година, когато е имало поскъпване от 11.1% съгласно данните на Австралийското статистическо бюро.

Степента на поевтиняване в различните региони на страната е различна. Така например, в Дарвин поевтиняването е 6.3% за година, а в Сидни 4.1%. На трето място е Пърт, където понижението е незначително – 0.4%.

В другия край на класацията е Хобарт. Там цените за 12 месеца се повишили с 13.2%. Значително по-малко е поскъпването в Канбера и Мелбърн, съответно 3.8% и 2.6%

Най-скъпи остават жилищата в Нов Южен Уелс. Средната цена е 640 780 USD, което е около 30% повече в сравнение със средните стойности за Австралия. Най-евтино се търгуват жилищата в Тасмания – 290 700 USD.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини