Отидете към основна версия

15 372 22

Имотите са недостъпни за местното население

  • холандия-
  • амстердам-
  • цени-
  • жилища

Чужденците вдигат неимоверно много цените на жилищата в Амстердам

Снимка: Shutterstock

Към днешна дата жилищата в холандската столица са недостъпни за местното население, заради високия приток на чуждестранни специалисти. Цените днес са на най-високото си равнище поради чуждестранния интерес. С 8% е поскъпването на квадратен метър жилищна площ през четвъртото тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на 2017-а. Не се очаква в близко време темпът да се забави. Малък апартамент с две спални до главен път се продава срещу 550 000 EUR, а в източната част на Амстердам собственици искат за маломерен имот от 28 кв.м 265 000 EUR.

В близко бъдеще интересът от чужденци се очаква да спадне, което ще забави темпът на поскъпване, прогнозират анализатори. В същото време обаче жителите на Амстердам търсят за покупка апартамент в близки до холандската столица градове, където цените са по-достъпни. През последната година близо 10 000 души са мигрирали от столицата към градове с ценово по-достъпни жилища.

Днес основната група купувачи на скъпите апартаменти в Амстердам са чужденците, които работят в технологичния сектор.

Не само Амстердам „страда” от ръста на цените. Идентична е ситуацията в Хага и Ротердам, които също се явяват центрове на имиграция. Броят на висококвалифицирани специалисти към тези градове се очаква да нарасне с излизането на Великобритания от Европейския Съюз. В близките няколко години цените ще останат високи за местното население, а броят на достъпните жилища ще е ограничен.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини