Last news in Fakti

4 Март, 2019 09:21 10 275 13

Рекордно поскъпване на имотите в Холандия

  • холандия-
  • жилища-
  • цени-
  • поскъпване

Цените са с 6.5% по-високи в сравнение с пиковата 2008 г.

Рекордно поскъпване на имотите в Холандия - 1
Снимка: Shutterstock

С 8.7% са се повишили цените на жилищата (с изключение на новопостроените) през януари тази година в сравнение със същия месец на миналата, сочат данните на Националния статистически институт на Холандия (CBS) и Агенцията по кадастъра.

Рекордни ценови нива достигнаха имотите в северната европейска държава през август 2008 г. като след това постепенно стойностите спадаха до юни 2013 г. От тогава се наблюдава отново тенденция на поскъпване . През месец май 2018 г. цената на апартаментите за пръв път премина рекордните показатели от август 2008 г. През януари 2019-а показателят достигна най-високото си ниво, посочват от CBS

В сравнение с най-ниските си стойности през юни 2013-а, цените на жилищата за пръв път поскъпнаха с почти 36% в средата на януари тази година и с 6.5% в сравнение с пиковия август на 2008-а. По данни на Агенцията по кадастър, общо през януари 2019 г. са продадени 15 125 недвижими имота. Това е със 6% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен Брокер

    34 5 Отговор
    Искам да видя статия със заглавие "Рекордно поскъпване на жилищата в България"...Защо от Нова година вече трети месец няма подобна статия? Защо? Гладен съм...
  • 2 Пацо

    29 3 Отговор
    Тук всеки цървул иска да купи в София и после пита защо било скъпо.като не иска да е скъпо да купи във видин
  • 3 Дядо Поп

    11 0 Отговор
    До № 1 ми те имотите поскъпнаха още 2017г есента...........у Люлин под 1000 ЕУРО на квадрат няма..............за читави сгради говори не за котУри.....................
  • 4 Васил

    21 5 Отговор
    У нас строителството е толкова калпово че и 500 евро са много повечето които купуват апартаменти после хвърлят луди пари за ремонти. Балона се надува въпрос на време е кога ще се спука предлагането е повече от колкото търсенето
  • 5 Aaa

    9 1 Отговор
    Страхотно е да "инвестираш" в недвижими имоти. Ето: струват 6,5% повече от 2008-а година. Пък към 2028-а още едно 6-7 процента отгоре - ехеее... Голяма печалба е това! Ех, как се размечтах... Ако доживея до 2028-а ще имам толкова много пари!
  • 6 Патриот

    7 1 Отговор
    Станаха почти колкото в България, само дето там доходите и сигурността в тях е...
  • 7 наблюдател

    17 2 Отговор
    аз съм завършил икономика в УНСС и мога да ви кажа, че Бойко ведно с алчните банки и брокери надуха такъв имотен балон, че е по-голем и от Джулиана Гани предните гърди!!! Анализ и дипломна работа писах по темата в УНСС и докторат!
  • 8 извор

    18 1 Отговор
    Холандия е най-гъсто населената държава в Европа.По-гъсто населена е от Китай и Индия и поскъпването е само 6,5% от 2008 до сега! Балона в България е много по-голям от където и да е. Като включим и виртуалните квадрати /където никъде другаде ги няма/ реално не може да се каже колко е цената на кв/м. Понеже нежилищни части са прибавени към жилищните. Така имот с цена 2-3000 EUR/кв.м в Гърция, Испания, Полша може да се окаже реално доста по-евтин от същия в Б-я с цена 1-1500 EUR/кв.м.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Пацо

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "извор":

    В София скритата цена квадратен метър вече е над 1800 € за метър квадратен дори в Люлин и Обеля, а в центъра е 3000 € със всички измамни схеми (лъжа в квадратурата, опаковки и замазка, вкарани балкони в площта, раздути общи части, продажба само на първи етаж и партер, продажба на "зелено" на същата цена като готово, и много други измами)
  • 10 Пацо

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "извор":

    В София скритата цена квадратен метър вече е над 1800 € за метър квадратен дори в Люлин и Обеля, а в центъра е над 3000 € със всички измамни схеми (лъжа в квадратурата, шпакловки и замазка, вкарани балкони в площта, раздути общи части, продажба само на първи етаж и партер, продажба на "зелено" на същата цена като готово строителство, итонг стени, и много други измами)
  • 11 Иванка Соколова САЩ

    1 1 Отговор
    Как започна кризата 2008, със спад на цените в САЩ, Канада, Австралия... и т.н
    Статистиката за 1, 2.2019 точно за тези пазари е много незавидна, спад с около 10% и значително намаляло търсене!
    Тук никой нищо не казва по въпроса, правете си изводите сами!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иванка Соколова САЩ":

    Тук излезе статия януари месец, че към края на 2018 имало спад в продажбите в София, сега очаквам за първото тримесичие. По мое наблюдение цените паднаха с около 50 евро/квадрата (това за офертни цени) след статията от януари. Отделно гледам сега сгради на груб строеж не могат да ги продадат а преди 2 години на изкоп още ги разпродаваха. А като вдигнат лихвите след 2-3 месеца ще бъде шоу.