18 Юни, 2019 14:43 5 059 6

Холандия: Катастрофален недостиг на жилища

  • амстердам-
  • жилища-
  • цени-
  • имоти-
  • дефицит

За 6 години жилищата за поскъпнали със 70%

Холандия: Катастрофален недостиг на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

С 4.6% са поскъпнали цените на жилищата в Холандия през първото тримесечие на текущата година. Това е с 3.9% по-бавно темпо на нарастване в сравнение със същия период на миналата година. Забавянето е свързано със спад в търсенето в съчетание с острия недостиг на достъпни предложения.

За периода януари-април са били продадени 64 734 жилищни единици, което е с 5% по-малко в сравнение със същия период на 2018 г., посочват от Националния статистически институт на страната (CBS). Спадът до голяма степен е обусловен от липсата на предлагане. За текущата година се очаква дефицитът да е около 200 000 единици.

Доходността при отдаване под наем остава привлекателна. Тя варира между 3.7% и 6.4%. Жилище от 120 кв.м в центъра на Амстердам се търгува средно за 828 000 EUR. Може да се отдаде под наем срещу 2570 EUR на месец. В Хага аналогичен имот се оферира на цени от 438 000 EUR, а месечната рента е 2050 EUR.

За последните 6 години жилищата в Амстердам са поскъпнали със 70%. През първото тримесечие на текущата година икономиката на страната е нараснала с 1.7% в сравнение с година по-рано, най-вече благодарение инвестиционния ръст и нарастването на потреблението на холандските домакинства, съобщава CBS. За текущата и следващата година се очаква БВП на глава от населението да нараства годишно с 1.6%, сочат прогнозите на Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    7 1 Отговор
    Тъмно кафява популация .
  • 2 дам

    8 3 Отговор
    Аре всички дето плачат , че апартаментите били скъпи в България да палят за ниската земя, дето скоро ще е под вода.
    800 хиляди евро за апартамент
  • 3 мнение

    22 0 Отговор
    Заплата от 3 хиляди евро след данъци, пък наемите на апартаментите били по 2500 евро ...
    С две думи бачкаш като роб, за да не спиш на улицата. Това е модела на богатите нации
  • 4 ЗАПЪТИЛИ СТЕ СЕ КЪМ ДЪНОТО

    9 0 Отговор
    КЪДЕТО ВИ Е МЯСТОТО...КОЙ ПРАВИ ДЪРЖАВА ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ?!.ДА ВИЕ..И НИКОЙ ДРУГ...ПЪЛНИ СТЕ СЪС ВСЯКЪКВА ИЗМЕТ ОТ АФРИКА..КОЛОНИЗАТОРИ СТЕ..ВЗИМАЙТЕ СИ ГИ ПРИ ВАС..
  • 5 Гладен брокер

    2 3 Отговор
    Искам такива цени и в софия, искам и селяните да купуват.
  • 6 смях

    3 0 Отговор
    Затова пък имат излишък на педали и наркомани....те затова и дигат цените да се отърват от тази измет ..ама не. Чудя се ,като потънат под морето на салове ли ще живеят,Холандия е няколко метра под нивото му..