Отидете към основна версия

5 008 25

Бум на покупките на жилища в строеж в Белград

  • сърбия-
  • жилища-
  • офиси-
  • цени-
  • строителство

82% от сделките се реализират без ипотека

Снимка: Shutterstock

Белград се нуждае от нови 100 000 кв.м жилищна площ. Основната причина е, че търсенето надвишава предлагането. Аналогична е картината и при офис площите, сочи анализ на консултантската компания CBRE.

Средната цена на квадратен метър жилищна площ през 2018 г. в Белград е била 1190 EUR за апартаментите от вторичния пазар и 2050 EUR за тези ново строителство. Най-силно търсене от страна на купувачи се наблюдава в кварталите Врачар, Стари Град и Савски-Венац.

Промяна в цената през текущата година няма да има, прогнозират анализаторите на компанията, независимо че през изминалата година се е наблюдавал плавен и стабилен ръст. Същото се отнася и за офис площите. Месечният наем е варирал между 15.5 и 16.5 EUR/кв.м и не се очаква промяна през тази година. Дори през 2020 г. може да има лек спад.

Разрешителни за строеж на над 700 000 кв.м са били издадени през миналата година в различните имотни сегменти. „Независимо от ръста на цените през последните години, броят на реализираните сделки също бележи повишаване. Преобладаващата част от жилищата са купени още преди да бъдат напълно завършени, а 82% от сделките са реализирани без помощта на ипотечен заем.

Към момента Белград разполага с 450 000 кв.м офис площи, а още 140 000 кв.м офиси клас „А” са в етап на строеж. Очаква се през текущата година да бъдат завършени 60 000 кв.м, като преобладаващата част от тях ще бъдат разположени в Нови Белград, където вече са се настанили щаб-квартирите на големите международни компании и банки. Реализирането на новите проекти ще увеличи достъпността до офис площи с 10%.

Строителството на търговски площи, както и преди, е съсредоточено в Белград. Акцентът са моловете. В сръбската столица почти липсва предлагане на подобни площи, а наемът е с близо 40% по-висок в сравнение с останалата част на Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини