Отидете към основна версия

4 060 11

Австрия ще плати за къщата на Хитлер

  • хитлер-
  • австрия-
  • къща

Съдът присъди на собственичката да бъдат изплатени 1.5 млн. EUR

Австрийското правителство трябва значително да увеличи сумата за компенсация, която е платила на собственичката на къщата, в която през 1889 г. се е родил Адолф Хитлер. Решението е на съда. Според него правителството съществено е занижило компенсационната сума, която трябва да бъде изплатена на собственика на сградата – Герлинда Помер, чието семейство владее имота вече над 100 години – до 2011-а. Властите са длъжни да ѝ доплатят още 1.5 млн. EUR, което съответства на сумата, упомената от юристите на бившата собственичка на имота. До момента държавата е изплатила едва 310 000 EUR.

Семейство Помер е било собственик на имота още преди да го купи Мартин Борман – близък помощник на Хитлер, през 1938 г. Къщата е иззета от държавата и върната на Помер след Втората световна война. Герлинда Помер наследява имота през 1977 г.

Опасявайки се, че къщата може да се превърне в нещо като „храм на Хитлер” австрийското правителство я наема, а по-късно го конфискува, тъй като Помер отказа както да направи ремонт, така и да продаде имота.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини