Last news in Fakti

4 Юни, 2020 10:37 2 281 8

Решиха в какво превръщат родния дом на Хитлер

  • хитлер-
  • къща-
  • австрия-
  • полицейски участък-
  • промяна

Къщата в Австрия ще стане полицейски участък

Решиха в какво превръщат родния дом на Хитлер - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Австрийските власти съобщиха, че възнамеряват да „неутрализират” кущата в австрийския град Браунау, в която през 1889 г.е роден Адолф Хитлер. За целта те ще превърнат имота в полицейски участък. Промяната на облика и функцията на сградата ще бъде поверена на местно архитектурно бюро. Целта е да се преустанови поклонничеството на неонацисти пред дома на диктатора.

„За в бъдеще се отваря нова глава в съществуването на родния дом на диктатора и масовия убиец”, каза пред репортери министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер.

Компанията, която спечели архитектурния конкурс – Marte.Marte, вече представи план за реконструкция на сградата. Ще има козметична промяна на фасадата и ще бъде сменен покрива. Плановете са ремонтните дейности да приключат през 2023 г. Цената на ремонта е 5 млн. EUR. Като цяло нищо няма да напомня на това, че в имота е бил роден Адолф Хитлер. Голям камък с надпис: „Фашизъм – никога повече!” ще бъде преместен в музея на Виена.

Адолф Хитлер е прекарал малко време в къщата. Той се е родил в имота, построен през XVII в., през 1889 г., но само няколко седмици по-късно семейството му се премества да живее в нов дом, а на 3-годишна възраст напълно напускат Браунау.

След това къщата е принадлежала на семейството на Герлинда Помер. След Втората световна война имотът е под контрола на държавата, а после е върнат на Помер. Герлинда Помер наследява къщата през 1977 г. Опасявайки се, че имотът може да бъде превърнат в нещо като „храм на Хитлер” държавата го наема. По силата на договора за наем къщата е можело да се използва само за социално образователни и бюрократични цели. Така родният дом на Хитлер се превръща в център за хора с умствени увреждания.

През 2011 г. Помер изненадващо отказва на градските власти да ремонтират имота. Следва конфискация на къщата. Водене на съдебни дела и обезщетение на собственицата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    7 20 Отговор
    Трябва да разрушат тази сграда.

    Коментиран от #7

  • 2 Дългият

    6 14 Отговор
    Така няма да се промени кой знае какво .Болните мозъци пак ще ходят да правят метани там...Пълно разрушаване и изграждане на парк....
  • 3 Григор

    7 10 Отговор
    Не са готови да се разделят с фашизма. Все още е вкоренен в същността им. Този акт го дказва красноречиво.
  • 4 1889

    17 1 Отговор
    И сега има привърженици на Хитлер.Унищожаването на сградата ще има обратен ефект-още повече привърженици на Хитлер.Немците винаги ще почитат Хитлер.Не можете да предотвратите тази привързаност към него и подражанието на немеца към Хитлер.
  • 5 А бе

    12 1 Отговор
    Историческа сграда, и какъв е проблема не разбирам. Когато, религиозните лунатици, избиват маса невинни през вековете, не се обръща внимание. Ватикана трябва отдавна да е изравнен със земята, понеже папите терористи са живели там. По какво се различава геноцида над атеистите, и този над евреите например ? Германците се извиниха публично, а религиозните, кога ??? до ден днешен, не съм чул някой религиозен, да седне, да каже, че и църквата е не по-малко грешна за деянията си
  • 6 Спас

    8 0 Отговор
    Дори да я взривят, никога няма да заличат от народната памет мястото на раждане на Фюрера.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 незнайко

    1 0 Отговор
    Какво е виновна къщата, че там се е родил Хитлер ? Това си е просто една стара построика от миналото. Да не би да има ДУХОВЕ вътре ? Що се отнася до неонацистите те могат да се кланят в ЦЯЛА ЕВРОПА която е нападнал Хитлер.