Отидете към основна версия

10 681 31

Започва преместването на мега летище

  • летище-
  • истанбул-
  • преместване

„Ататюрк” преминава на „Истанбул” за 45 часа

Снимки: ЕРА/БГНЕС

На 4-ти срещу 5-ти април започва окончателното преместване на летище „Ататюрк” към новия аеропорт „Истанбул”. По предварителни данни преместването ще продължи 45 часа, а за период от 12 часа ще бъдат прекратени всички полети и на двете летища, каза Джахит Турхан, министър на транспорта и инфраструктурата. „Последният полет на „Ататюрк” ще бъде на 6 април в 02.00 ч. местно време, а поетапното затоварване на „Истанбул” ще започне в 14.00 ч. същия ден”, уточни той. По време на сложната операция част от пътищата ще бъдат затворени, което допълнително ще затормози и без това изключително натоварения трафик на мегаполиса.

Ежедневно „Ататюрк” обслужва 300 полета. Общо за 2018 г. техният брой е 465 000. След закриването му то ще се превърне в севтовен авиационен център.

Летище „Истанбул” беше открито официално на 29 октомври 2018 г., когато се навършиха 95 години от основаването на Република Турция.

Мега аеропортът се намира на около 40 км от Истанбул, в близост до Черно море и ще бъде свързан с мегаполиса не само посредством магистрала, но и с метро, благодарение, на което ще се стига до него за 30 минути. Подземната железница обаче ще бъде пусната не по-рано от 2022 г. Дотогава до там ще се стига с автобуси и 18 експресни маршрутки от различни части на града, като три ще са от азиатската. Ще се движат на интервал между 15 и 30 минути.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини