Last news in Fakti

8 Април, 2019 09:21, обновена 8 Април, 2019 10:17 3 585 3

Как едно летище повиши цените на имотите

  • истанбул-
  • летище-
  • имоти-
  • цени

Новият мега авиопорт на Истанбул е факт

Как едно летище повиши цените на имотите - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

На 6 април всички полети от едно от най-натоварите летища в света – истанбулското „Ататюрк”, бяха прехвърлени на новото „Истанбул”. Летището изникна буквално сред „нищото”. Наоколо нямаше никакви инфраструктурни или други съоръжения, което обясняваше ниската цена на земята. Днес обаче там парцелите са едни от най-търсените, а стойността на квадратен метър е в пъти по-висока от тази, която е била само допреди 3 години.

Истанбул винаги е бил символ между Изтока и Запада, между Европа и Азия. Благодарение на новото летище мегаполисът ще засили своите позиции и в авиационния сектор. „Мега летището е движещата сила на турската икономика и най-вече за пазара на недвижими имоти” е мнението на Байрам Текдже – председател на една от най-големите агенции за имоти в южната ни съседка – Antalya Homes Emlak Inc. Той допълва, че новото летище е стратегически важен проект за страната, тъй като повишава цената на Истанбул за инвеститорите.

„Прогнозите са, че новото летище ще даде работа на 225 000 души към 2025 г. и вътрешен доход в размер на 4.2 млрд. USD. Проектът ще осигури 4.9% от БВП на страната. Само тези цифри показват важността му за Турция”, допълва Текдже.

Делът на чужденците, придобили имоти в Истанбул покрай откриването на новото летище значително нарасна. Новото летище на града, като един от най-важните инвестиционни обекти на южната ни съседка, ще окаже благоприятно влияние върху развитието на пазара на недвижими имоти и върху туризма”, казва специалистът и припомня, че Турция заема едно от челните места в класацията за придобиване на имоти от чужденци. „През 2018 г. 40 004 имота в Турция са продадени на чужденци. За първите два месеца на текущата година обемът продажби нарасна с 87% в сравнение със същия период на 2018 г. През тази година се очаква ръстът на продажбите да продължи във връзка с откриването на новото летище. Истанбул е един от най-привлекателните градове за покупка на имоти от чужденци. През миналата година в мегаполиса чужденци са купили 14 270 имота. По наши прогнози, през следващите 3 години тази цифра ще се удвои и ще достигне 30 000 обекта на година”, прогнозира Текдже.

Как едно летище повиши цените на имотите

Как едно летище повиши цените на имотите

Как едно летище повиши цените на имотите


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Крум

    11 4 Отговор
    Така е,нашия аеропорт запада ,Турция го купува (чрез фирма),и става летище за вътрешно обслужване.
  • 2 стига бе

    18 2 Отговор
    Нашият аерпорт е последната грижа на турските авиолинии... он имат повече летища отколкото ние ЖП спирки. Докато все някой ни е виновен оправия няма да има.
  • 3 Морук

    14 1 Отговор
    Нашето летище е само за нискотарифни авиолинийй,нали сме мн богати