Last news in Fakti

4 Април, 2019 14:33 10 671 31

Започва преместването на мега летище

  • летище-
  • истанбул-
  • преместване

„Ататюрк” преминава на „Истанбул” за 45 часа

Започва преместването на мега летище - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС

На 4-ти срещу 5-ти април започва окончателното преместване на летище „Ататюрк” към новия аеропорт „Истанбул”. По предварителни данни преместването ще продължи 45 часа, а за период от 12 часа ще бъдат прекратени всички полети и на двете летища, каза Джахит Турхан, министър на транспорта и инфраструктурата. „Последният полет на „Ататюрк” ще бъде на 6 април в 02.00 ч. местно време, а поетапното затоварване на „Истанбул” ще започне в 14.00 ч. същия ден”, уточни той. По време на сложната операция част от пътищата ще бъдат затворени, което допълнително ще затормози и без това изключително натоварения трафик на мегаполиса.

Ежедневно „Ататюрк” обслужва 300 полета. Общо за 2018 г. техният брой е 465 000. След закриването му то ще се превърне в севтовен авиационен център.

Летище „Истанбул” беше открито официално на 29 октомври 2018 г., когато се навършиха 95 години от основаването на Република Турция.

Мега аеропортът се намира на около 40 км от Истанбул, в близост до Черно море и ще бъде свързан с мегаполиса не само посредством магистрала, но и с метро, благодарение, на което ще се стига до него за 30 минути. Подземната железница обаче ще бъде пусната не по-рано от 2022 г. Дотогава до там ще се стига с автобуси и 18 експресни маршрутки от различни части на града, като три ще са от азиатската. Ще се движат на интервал между 15 и 30 минути.

Започва преместването на мега летище

Започва преместването на мега летище

Започва преместването на мега летище

Започва преместването на мега летище


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Синан

    76 38 Отговор
    Турция със най - голямото летище на света и осемнадесета икономика в света, а България доматите си вняся даже от Македония... България 88 икономика в света без армия, и бъдеще населението падна под 7 милиона души...

    Коментиран от #19, #21

  • 2 999

    13 9 Отговор
    Планира се операцията да се извърши за 45 часа по въздуха. През това време летище "Ататюрк" и новото летище ще бъдат закрити за полети. Специалистите обръщат внимание, че операцията по преместването на съоръженията ще бъде най-мащабната извършвана досега в света. Новото летище на Истанбул се оценява като най-голямото и най-модерното съоръжение, свързващо Изтока и Запада по въздух. Простира се върху площ от 76,2 кв.км и е с капацитет 150 млн. пътници годишно. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери. Дължината на оптичния кабел е 1700 км, което се равнява на разстоянието от Истанбул до Берлин.

    Коментиран от #3

  • 3 999

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "999":

    Новости за третото истанбулско летище ще бъдат системите за бързо преминаване, безплатен интернет, паркинг за 70 хиляди коли и др. Третото летище ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с капацитет за 500 самолета. Лeтищeтo e тoлĸoвa oгpoмнo, чe ce cтpoи нa няĸoлĸo eтaпa, a cъopъжeниятa мy щe ce paзшиpявaт дoпълнитeлнo c тeчeниe нa вpeмeтo. Πpoeĸтът тpябвa дa бъдe oĸoнчaтeлнo зaвъpшeн дo 2030 г. Тoгaва лeтищeтo щe paзпoлaгa c 4 тepминaлa c жп линия мeждy тяx, 6 пиcти, пepoни зa 500 caмoлeтa c oбщa плoщ 6.5 млн. ĸв. м, външeн и вътpeшeн пapĸинг c ĸaпaцитeт 70 000 aвтoмoбилa. Щe имa мнoжecтвo oбcлyжвaщи cгpaди и cъopъжeния ĸaтo aвиaциoнeн мeдицинcĸи цeнтъp, cпacитeлни и пpoтивoпoжapни cтaнции, xoтeли, мoлитвeни зaли, ĸoнгpecни цeнтpoвe, eлeĸтpoцeнтpaли, пpeчиcтвaтeлни cтaнции и cъopъжeния зa пpepaбoтĸa нa oтпaдъци.
  • 4 Хасан

    47 5 Отговор
    Синане , не е хубаво така ..да ядем хляба,да пием водата и да клеветим България...за българо турско приятелство и добросъседство сме ..

    Коментиран от #5

  • 5 Синан

    9 45 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Ти си бъди за каквото приятелство искаш, халал да ти е, българите сами казват, че са врагове на Турция! Който е против Турция е против всички турци, ти си пиши там романите за приятелство, не пречиш на никого.

    Коментиран от #6, #15

  • 6 Joe Black

    44 8 Отговор

    До коментар #5 от "Синан":

    Да истината е такава няма какво да се каже повече. Но имаш избор ходи си в Турция, някой да ти пречи? Говори си на турски, коментирай си в турски сайтове! Това тук е БЪЛГАРИЯ! Добра, лоша, бедна, омаскарена, омерзена, продадена за жълти стотинки, но ние си я ОБИЧАМЕ!!!

    Коментиран от #8

  • 7 гост

    17 18 Отговор
    Само един път се излъгах да летя с прекачване през Турция и повече крака ми няма да стъпи там. И двата полета закъсняха и откарах 24 часа на летището да чакам следващия полет на другия ден , на всичкото от горе като разберат ,че си българин се правеха ,че не знаят руски , а само английски , при положение ,че половин русия ходят на почивка в тази помийна яма турция. На всякъде в европа говоря само на руски защото мразя английския и хората ме разбират и винаги има някой от персонала който го владее перфектно.

    Коментиран от #9, #11, #13, #16

  • 8 Ahmed

    31 6 Отговор

    До коментар #6 от "Joe Black":

    Бъди сигурен и ние си я обичаме. Само не разбираме защо ни мразите? Никой не избира майка си и баща си! Таралеж да бъде и той не е избрал! Под слънцето има място за всички. Аз съм инженер и работя като такъв от много години. До сега съм вкарал в занаята 15 българчета. Никога не съм разделял хората по етническа принадлежност. Защо ни мразите? Ние какво сме Ви направили?

    Коментиран от #10, #27, #28

  • 9 Ами какво да ти кажа

    9 17 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Учи турски, все повече ще ти се налага
  • 10 Ти нищо не си им направил

    26 5 Отговор

    До коментар #8 от "Ahmed":

    Но този който не е постигнал нищо в живота няма как да проумее, че сам си е виновен за дереджето. Много по-лесно му е да му кажат наготово турците са виновни, циганите са виновни, управляващите са виновни. Човек който е инвестирал в себе си като образование, квалификация и се е реализирал отдавна е надраснал тези неща. Туркофобията е присъща на отхвърлени от обществото маргинали непостигнали нищо и вечно недоволни.
  • 11 Хахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Мразел английския....хахаха оригинален начин да се оправдаеш че не си го научил.
  • 12 Mорук

    5 1 Отговор
    Синанчовци хасанчовци не се плюйте бре ,обичайте се ,не злобейте и завиждайте като да не казвам ся,че ше почнат минусите

    Коментиран от #23

  • 13 Mорук

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Пич ти си объркал държавата не летището

    Коментиран от #14

  • 14 Той не е объркал нищо

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Mорук":

    Прости навремето някой е бил пиян и е объркал дупките
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    3 10 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Абе тъпанар ..кой ще знае руски в Истанбул???каква е вероятността да срещнеш изселник с руски в 15 милионен град?!

    Коментиран от #17

  • 17 Mорук

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    За какво им е език,е да на рускините да ,ама като има парички Ко му пука на ердо ,знае ли не знае ли руски или патагонски
  • 18 Дядо Поп

    8 6 Отговор
    вероятността Турция да се разпадне на няколко части не е отминала...а историята е доказала ,че всичко ;мега; не винаги е жизнеспособно..........тепърва ще видим кои ще го духа..........
  • 19 майстора

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    към синан и 999.Кой от вас е пренесъл поне една тухла на това летище,че да се гордее с това.Летището е в Турция.Ти какво общо имаш с това.И защо си мислите,че като плюете срещу България,ще станете по-големи турци и от Ердоган.Държавата България ти е дала живота и хляба в ръцете,а ти я мразиш.Все едно да мразиш майка си.
  • 20 Мирянин - българин

    15 1 Отговор
    Самолетът ми от Лос Анжелиз закъсня и на летище Ататюрк не можах да направя връзката със София . Когато ми дойде реда на гишето за смяна на билета , служителката сама ми предложи да ме упъти нейната колежка , знаеща руски език. Организацията бе перфектна ,на голямата опашка където чакахме да ни настанят в хотел, минаваха и ни раздаваха безплатно сандвичи и вода. Хотела беше лукс, сутринта ни извозиха до летището и всичко бе за сметка на Търкиш еърлайнз. На летището контрола е много строг , минава се през много гишета ,но всичко е заради безопасността на полетите и се изтърпява. Но никой нормален българин не мрази турците защото са турци. Дори още от баба си знам, че най-добрия комшия е турчина, винаги ще ти услужи и ще ти се притече на помощ .Когато следвах имах колеги и колежки турци, но за мене ,а и за другите не бяха нещо по различно от всички останали. Но към държавата Турция е нормално всеки българин с тревога да следи вътрешните и процеси много внимателно ...Възродителния процес нанесе щети. А дотогава си течеше процес на естествено сближаване . Хюсеин се представяше и искаше да му викат Хюс, Ахмед-Меди, Феим- Фифка, Севим- Севи и т.н. Създаваха семейства....Говорил съм с наши изселници. Не гледат с добро око на ислямистите....
  • 21 Мирянин- българин

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Синан":

    Синане, обичай си Турция , но повече от нея трябва да обичаш България ако живееш в нея. Вземи за пример дедите си които са се сражавали редом с останалите за родината си България и са загинали геройски през 1913 г. във войната срещу Турция. Направи справка в списъците на загиналите в Балканската война и ще видиш много турски имена. Само след няколко години България и Турция са съюзници през Първата световна война и заедно българи и турци се сражават срещу румънци ,сърби, руснаци, англичани и др.

    Коментиран от #22

  • 22 Хайде сега

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Мирянин- българин":

    Същото патетично слово и към туркофобите. Иначе си прав гледано от твоята камбанария...
  • 23 Тони

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Mорук":

    Аз за мен мога да кажа . че съм бил стотици пъти е Истанбул и не изпитвам омраза към турците .Имам приятели турци и не виждам разлика между тях и приятелите ми българи.
  • 24 БатБойко

    4 0 Отговор
    Ама нали Софийското летище щеше да стане ХЪБ за Далечния изток??
    Как сега ще го приватизираме скъпо??
  • 25 Радо

    2 0 Отговор
    България и Турция никога не са воювали, Б-я е воювала с Османската империя....а екипът от РВД ще е изцяло български, казаха скоро по телевизора.
  • 26 vse taq

    2 1 Отговор
    искам да попитам българските турци, какво ще направят ако стане война и България се изправи с/у Турция? :)
  • 27 Хахото

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ahmed":

    Никой не мрази хора като тебе, а само такива ,като този синанчо, хора които живеят и работят в България ,а като кажат Турция мед им капе от устата, ето на такива им пожелавам бързо и безпрепятствено изчезване в посока Турция.
  • 28 Бай Хой

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ahmed":

    Ахмед, бъди спокоен! нещата не опират до омраза, въпросът е в това че повечето от вас не приемат България като родина което си личи и от постовете на някои индивиди с турски имена. За мен специално няма никакво значение с кого си пия питието, кафето и с кого ми е приятно да разменям приказки през свободното време или да споделям работното място. Дразни ме това че гледате на България като че ли сте гости а Турция ви е родината. Да, ама ако се замислите не е така защото ако се опитате да разнищите значението на думата родина ще мислите като мен.
  • 29 Бай Хой

    5 0 Отговор
    Аз лично мразя само циганите, не заради произхода им а заради зулумите които правят. за турците (българските) казах каквото имах да казвам, имам приятели и никога не сме изпитвали неприязън един към друг, дори и шеги си пускаме по много теми но никога не съм забелязал в тях неуважение към България и сме истински приятели които можем да разчитаме един на друг.
  • 30 Бай Хой

    5 0 Отговор
    Винаги са ни разделяли само политиците, и колкото по-рано го осъзнаем всички, и турци (български) и българи толкова по-добре ще се чувстваме заедно. Няма какво да делим освен мизерията която ни докараха същите тези политици, и докато се делим и мразим толкова повече ще мизерстваме.
  • 31 Напред

    0 0 Отговор
    Еххх,и как ще ги стигнем с нашия паднал нов покрив на Т2.
    Има Държава ,има развитие.?Нямам думи.