Отидете към основна версия

19 475 23

Незаконна къща няма да бъде съборена

  • пловдив-
  • къща-
  • съд

Имотът се намира в Пловдив и е без разрешение за строеж

До фактически оксиморон се стигна с казуса за къщата зад Малката базилика в Пловдив. Борбата на собствениците на 4-етажната сграда, която е с височина над 10 метра (бел. ред. по план в района може да се строи до 10 метра височина, а въпросният имот е 11.5 метра) продължава вече няколко години. Те са опитали да си издействат статут на търпимост, ала ударили на камък, като отказът бил потвърден дори от Върховния административен съд, уточнява Trafficnews.bg. Причината за заповедта за премахване на сградата е, че тя е незаконна. Няма строително разрешително и проект за изграждане.

Преди да изникне новата постройка в парцела е имало стара кирпичена къща. Първоначално са били построени 2 етажа от новата постройка, но след това е достроена. Пред незаконния имот има едноетажна постройка, която е действащо кафене и е вход към жилищната част.

Незаконна или не обаче сградата няма да бъде премахната поне засега. Заповедта за нейното събаряне е отхвърлена от магистратите, въпреки че два пъти Административният съд в Пловдив и върховната инстанция потвърждават незаконността на обекта. Причината - в административния акт на районната администрация за собственици на обекта са посочени само две лица, а те са собственици едва на 1/5 от къщата. Този имот се оказва съсобственост на рода от още четирима души.

В Аджисан махала, където се намира въпросния имот, започна офанзива за премахване на незаконните постройки във връзка с изпълнението на 22-милионния проект за облагородяване на зоната между бул. „Марица", Източен" и „Мария Луиза".

Повечето съдебни саги завършват успешно за район „Централен”, но не и тази. Възможността за премахването на сградата е повтаряне на процедурата от районната администрация и издаване на нова заповед, която да бъде процедурно и законово издържана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини