Отидете към основна версия

4 168 13

Да има детски градини в партерните етажи на жилищните сгради

  • столична община-
  • предложение-
  • жилища-
  • партер-
  • преустройство

НАГ подготвя нормативни промени, които ще предложи на МРРБ

Снимка: Shutterstock

Проблемът с предназначението на партерните етажи не е от днес и вчера. В зората на демокрацията почти не остана жилищна сграда, чийто партерен етаж да не беше преустроен и превърнат в търговски обект. Някои собственици до такава степен промениха визията на имота си, че се стигна и до компрометиране конструкцията на цялата сграда. Създадоха се и няколко неправителствени сдружения от граждани само и само да се преустанови безумното преустройство.

Днес обаче има ново предложение – във въпросните имоти да се разреши строителството на детски градини. Идеята е на Столична община. „За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават, че за да има добри условия за клиентите им, те трябва да осигурят и грижа за децата - зелени площи, детски площадки и центрове. В момента не е позволено да се правят детски градини на партерни етажи, а само детски центрове, но има такава европейска практика. Това е възможност да се разшири капацитетът на системата”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

От общината са готови да си партнират с инвеститори, които искат да построят детски градини. Направление „Архитектура и градоустройство” работи върху промени по Наредбата за разполагане на обществени сгради, които ще предложи на МРРБ.

Наличието на детски градини на партерните етажи ще реши проблема в новите квартали, в които липсват общински терени е мнението на главния архитект на София Здравко Здравков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини