Отидете към основна версия

5 211 8

Цените в Испания достигнаха докризисните нива

  • испания-
  • цени-
  • криза

Валенсия изостава

Снимка: Shutterstock

В повечето испански градове цените на квадратен метър жилищна площ за пръв път достигат докризсните си нива. Единствено изключение е Валенсия, която изостава от общата тенденция. През текущата година пазарът на недвижими имоти демонстрира най-силен ръст от края на 2007 г. За първото тримесечие поскъпването на жилищата ново строителство е 10.4% спрямо същия период на 2018 г. За периода януари-март са продадени 138 000 обекта. Последният подобен показател е регистриран през 2008 г.

В отделните региони се наблюдават различни тенденции. Така например, в Мадрид, Барселона и на Балеарските острови цените растат с бързи темпове. Марбел и Ибиса не губят популярност сред инвеститорите, а крайбрежието между Тарагон и Мурсия е осеяно с недостроени призрачни сгради.

Във Валенсия и околностите ситуацията е по-сложна. Независимо от ниските цени в региона са концентрирани много на брой проблемни активи. Заради последствията от нерационалното застрояване на крайбрежието по време на имотния бум 2007 г. в града пустеят около 53 000 жилища. Средната цена на квадратен метър е с 40% по-ниска от времето на началото на строежа - около 1000 EUR. В скоро време проблемните имоти няма да намерят купувачи, тъй като интересът на чуждестранните инвеститори е по-малък, отколкото в Марбеля и Ибиса.

От края на кризата през 2014 г. испанските купувачи се увеличават, поради което зависимостта от чуждестранни инвеститори е намаляла. По данни на агенциите за недвижими имоти, близо 65% от купувачите са испанци. Това се дължи на стабилния ръст на цените - между 5% и 10% на година.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини