Last news in Fakti

24 Юли, 2019 22:37 4 022 3

Цените в Испания растат все по-бавно

  • испания-
  • жилища-
  • цени
Цените в Испания растат все по-бавно - 1
Снимка: Shutterstock

И през юни 2019 г. тенденцията на забавяне темпа на поскъпване на жилищата в Испания продължава. Едва с 2.5% е ръстът на цените на жилищата на годишна база, отчитат от компанията Tinsa. Това е с 14.5% повече спрямо февруари 2015 г. и с 34.4% по-ниско спрямо “бума” на пазара в края на 2007 г.

Най-силно поскъпване се наблюдава в цените на жилищата в големите испански градове и регионалните градове в близост до Мадрид. За последните 3.5 години увеличението е 23%. На Балеарските и Канарски острови също се наблюдава динамика в стойността на квадратен метър жилищна площ. Поскъпването там е 24% за разглеждания период. В крайморските региони стойността на квадратен метър жилищна площ се е увеличила с 16.9%, а в останалите региони - едва с 4%, пише Murcia Today.

През юни на годишна база най-силно поскъпване се наблюдава на Балеарските и Канарски острови - 7.4%. Около по-малките градове в близост до испанската столица повишението варира от 1.3% до 1.5%. В големите градове то е 5.7%.

Продажбите обаче спадат. През юни тази година те са 2.3% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Увеличава се обаче делът на клиентите, които купуват с ипотечен заем. За разглеждания период те са с 1.1% повече. Истински бум бележат издадените разрешителни за строеж - 36.6%. През юни безработицата е спаднала до 4.6%. Изхождайки от тези данни Tinsa прогнозира “здравословно” развитие на пазара в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Празни приказки

    5 0 Отговор
    И безмислени статии на фона на колапса в България
  • 2 истината

    2 0 Отговор
    или падат все по -бързо
  • 3 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    За това пък, да ти е кеф да отидеш на плаж по Медитерането. Разкошен или не - плаж, след него бетонна или каменна ниска дебела стена със много проходи за плажьорите, обезателно крайбрежна алея, градинка, парк и вече малко по-назад някоя друга постройка, ресторант, бар. Ако искаш и чадъри има, и шезлонги-никой НЕ ТЕ ЗАДЪЛЖАВА да ги ползваш ! Е-е-ей там, настрана пясък колкото щеш - ако искаш търкаляй се, ако искаш заравяй се, ако искаш кротко си лежи.....И вода има да се оплакнеш от пясъка и морската вода.... Никой не ти казва : Ади ве, ей ти - дай две евро ! Не дойдат у нас, да се научат на крайморски бизнес - балъци......