Отидете към основна версия

6 147 16

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

  • костинброд-
  • производствена мощност-
  • кока кола-
  • инвестиция-
  • сертификат

Откриха един от най-модерните центрове за производство и дистрибуция на безалкохолни напитки

Снимки: М. Богданова ©

Инвестиция в размер на 40 млн. лв. беше открита днес в Костинброд. Комплексът се състои от производствена и логистична част и ще е най-големият дистрибуционен център за балканите на Кока-Кола ХБК България. Продукцията ще се изнася за Румъния, Сърбия и Гърция.

„Новата бутилираща линия за PET бутлики е най-модерната във всички 28 държави в Групата на Кока-Кола ХБК. Тя е 25% по-бърза от другите линии, консумира 20% по-малко енергия и удвоява продукционния ни капацитет. Ние се грижим и за природата. Тази година, например, заводът в Костинброд ще използва 600 тона рециклиран PET материал като един от елементите в нашето пътуване към „Свят без отпадъци“, Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на компанията.

България е първата държава от Източна Европа, в която компанията инвестира преди 54 години. За последните 23 години инвестициите са в размер на близо 200 млн. лв. Дадена е работа на близо 3000 души.

Новата бутилираща линия намалява с 20% консумираната електроенергия и с 3.3% използваната вода за 1 литър произведена напитка. Линията ще произвежда средно 9000 бутилки от 0.5 л. повече на час, а в допълнение към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки. Освен познатите на потребителите опаковки от 0.5 л., 1.25 л. и 1.5 л., с новото оборудване компанията въведе за първи път в България и нова разфасовка от 1 л. PET опаковка за Coca-Cola, Fanta и Sprite. Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство. В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за пълноценното захранване с вода на жителите на с. Волуяк и гр. Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода.

„Доклад на Българоамериканската търговско промишлена палата посочва, че пряк резултат от американски инвестиции у нас е разкриването на 30 000 работни места. Оборотът от продажбите на тези американски компании у нас е над 7 млрд. лв. Спокойно мога да заключа, че в резултат на тези инвестиции българската икономика укрепва и набира все повече мощ”, каза по време на официалната церемония по откриването временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин П. Фридман.

Новата инвестиция е насочена предимно в оборудване и автоматизация. По-големият обем продукция е наложил и разширяване на складовата площ с 35 000 кв.м.

Компанията получи сертификат
„Инвеститор на годината” за инвестиция "на зелено"

Първите ученици получиха покана за работа в завода

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.

Свързани новини