Last news in Fakti

26 Август, 2019 16:50 6 118 16

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

  • костинброд-
  • производствена мощност-
  • кока кола-
  • инвестиция-
  • сертификат

Откриха един от най-модерните центрове за производство и дистрибуция на безалкохолни напитки

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд - 1
Снимки: М. Богданова ©

Инвестиция в размер на 40 млн. лв. беше открита днес в Костинброд. Комплексът се състои от производствена и логистична част и ще е най-големият дистрибуционен център за балканите на Кока-Кола ХБК България. Продукцията ще се изнася за Румъния, Сърбия и Гърция.

„Новата бутилираща линия за PET бутлики е най-модерната във всички 28 държави в Групата на Кока-Кола ХБК. Тя е 25% по-бърза от другите линии, консумира 20% по-малко енергия и удвоява продукционния ни капацитет. Ние се грижим и за природата. Тази година, например, заводът в Костинброд ще използва 600 тона рециклиран PET материал като един от елементите в нашето пътуване към „Свят без отпадъци“, Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на компанията.

България е първата държава от Източна Европа, в която компанията инвестира преди 54 години. За последните 23 години инвестициите са в размер на близо 200 млн. лв. Дадена е работа на близо 3000 души.

Новата бутилираща линия намалява с 20% консумираната електроенергия и с 3.3% използваната вода за 1 литър произведена напитка. Линията ще произвежда средно 9000 бутилки от 0.5 л. повече на час, а в допълнение към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки. Освен познатите на потребителите опаковки от 0.5 л., 1.25 л. и 1.5 л., с новото оборудване компанията въведе за първи път в България и нова разфасовка от 1 л. PET опаковка за Coca-Cola, Fanta и Sprite. Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство. В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за пълноценното захранване с вода на жителите на с. Волуяк и гр. Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода.

„Доклад на Българоамериканската търговско промишлена палата посочва, че пряк резултат от американски инвестиции у нас е разкриването на 30 000 работни места. Оборотът от продажбите на тези американски компании у нас е над 7 млрд. лв. Спокойно мога да заключа, че в резултат на тези инвестиции българската икономика укрепва и набира все повече мощ”, каза по време на официалната церемония по откриването временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ Джъстин П. Фридман.

Новата инвестиция е насочена предимно в оборудване и автоматизация. По-големият обем продукция е наложил и разширяване на складовата площ с 35 000 кв.м.

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

Компанията получи сертификат
„Инвеститор на годината” за инвестиция "на зелено"

Първите ученици получиха покана за работа в завода

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд

Инвестиция за 40 млн. лв. в Костинброд


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бойко умри

    23 10 Отговор
    600 лв заплата
  • 3 Мръши

    19 3 Отговор
    Браво! Да живее братската дружба и фруктоза-глюкозата
  • 4 кой ти гледа

    21 2 Отговор
    Стига бе, верно ли Кока-Кола са инвестирали само 200 милиона за 23 години... а колко им бяха продажбите и колко капитал изнесоха за тези години??!!...

    Коментиран от #9

  • 5 Плачковци

    3 1 Отговор
    Моята е 1500,
  • 6 ВлизатеВмагазина

    13 6 Отговор
    Влизате в магазина и купувате стоки, произведени в България и на български марки ... това е единственто нещо, което може да принуди такива "инвеститори" да се вземат бележка. Аз лично съм забелязал, че българските стоки, ги слагат в големите вериги най-отдолу, за да не ги купува никой. Но аз чинно се навеждам вземам си и разни Коли, Лиднове, и какви ли не безумия не купувам. Ако всички почнат да го правят - ще имаме една прекрасна държава. Всичко има родно производство - остава да не слугувате на стереотипи и да си намерите подходящите стоки. Хем конкурентни, хем остават повече пари встраната ...а не излизат на секундата навън !

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Загрижен

    14 2 Отговор
    Мале, днеска бащицата се прекина! Айде инспекция на АМ"Европа" и каране през поля до асфалт, та до рязане на лентички в Костинброд. Е тоя спирка и умора нема, ама нали се грижи за назе неблагодарниците. Тате, дай ми само ножицата и бегай разпускай– препоръчително най–дълго.
  • 8 Бойко умри

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "ВлизатеВмагазина":

    Какво значение има дали ще правиш оборот на американски мафиоти или на български мафиоти???И в двата случая ти не печелиш нищо.

    Коментиран от #15

  • 9 Ivan

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "кой ти гледа":

    Не питай, сигурно са милиарди. На фона на липсващите нови заводи това е направо топ новина.

    Коментиран от #10

  • 10 кой ти гледа

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ivan":

    Да вметнем също, че за тези 23 години Кока-Кола закриха изцяло поне 5-6 свои големи бутилиращи заводи и складови бази в България... ама това са вече забравени малки подробности от миналото...
  • 11 Не купувайте!

    16 1 Отговор
    ХИМИЯ, ХИМИЯ, ХИМИЯ -ОЦВЕТИТЕЛИ, ПОДСЛАДИТЕЛИ, КОНСЕРВАНТИ- РАК, РАК ,РАК...!!!
  • 12 Мале каква

    9 1 Отговор
    Радост! В България работа за безпари колкото искаш. И все заплати под 1000 лева. Радвайте се роби ще падне стрижене.
  • 13 Сиреняр

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "ВлизатеВмагазина":

    Особено да си купуваш " оригинално сирене и кашкавал" от палмово масло , маде ин Бг
  • 14 хахаха

    1 2 Отговор
    На вниманието на русофилстващите русороби в сайта:
    „Дoклaд нa Бългaрoaмeрикaнcкaтa търгoвcкo прoмишлeнa пaлaтa пocoчвa, чe пряк рeзултaт oт aмeрикaнcки инвecтиции у нac e рaзкривaнeтo нa 30 000 рaбoтни мecтa."

    Коментиран от #16

  • 15 АмиСъседа

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бойко умри":

    Ами докато задаваш този въпрос, няма как да се променят нещата.
    В единия случай са ти дали 1000 лв. заплата, от която харчиш 800 и защото купуваш чужди стоки, излиза че в страната са останали 200 лв. - е какво ще си купиш родно, че да завъртиш икономиката с тези 200 лв. В другия случай, ако избереш българските продукти - процента се променя, няма да останат 200, а може би 500-600 лв. ще останат в страната, това ще означава, че тези дето ги печелят и те ако мислят като нас, ще платят за родни стоки и така ще има оставащи пари, а не напускащи всеки месец. Ама наистина помислете малко, преди да грабнете "чуждото, защото го рекламират повече" )
  • 16 газиран цвик

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "хахаха":

    Е и 30000 а другите 4 470 000 терм . 2