Отидете към основна версия

9 077 18

Наемът измества покупката на жилище

  • жилища-
  • наем-
  • собственост-
  • европа

Инвеститорите също се насочват към сегмента „наеми”

Снимка: Shutterstock

Жителите на големи европейски градове като Лондон, Манчестър, Глазгоу, Берлин, Амстердам и Париж предпочитат да живеят под наем вместо да притежават собствен дом. 61% заявяват, че дори и след като се пенсионират възнамеряват да живеят в чужда къща. За 56% от анкетираните от FTI Consulting собствеността не е важна. За тях е по-важно интернетът да е бърз (42%) и разходът на енергия да е по-нисък (31%).

Близо 70% от респондентите смятат, че е по-важно правителството да отделя повече жилища, достъпни за наем, а не за покупка.

Също така от анкетата става ясно, че 67% от хората във въпросните градове живеят в дълг. Те признават, че спестяването на пари е днес по-трудно от всякога. В изводите от анкетата се посочва, че спестяванията реализирани от бейби бумърите е довело до ръст в социалното неравенство между поколенията.

Жителите на редица европейски държави предпочитат да живеят под наем. Така например, 60% от германците не си купуват жилища. Същото може да се каже за швейцарците, австрийците и британците.

Фактът, че все повече европейци от групата на купувачите преминават към тази на наемателите, говори за перспективността на пазара на наеми. Редица инвеститори в цял свят се насочват именно към този сегмент. Така например, в Гърция се развиват жилищата, които се предоставят под наем със сервизно обслужване. Във Великобритания предприемачите се насочват към изграждане на жилища за студенти, а в Тайланд вложението в апартхотели е доказало, че е надежден финансов инструмент.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.

Свързани новини