13 Септември, 2019 15:35 9 057 18

Наемът измества покупката на жилище

  • жилища-
  • наем-
  • собственост-
  • европа

Инвеститорите също се насочват към сегмента „наеми”

Наемът измества покупката на жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Жителите на големи европейски градове като Лондон, Манчестър, Глазгоу, Берлин, Амстердам и Париж предпочитат да живеят под наем вместо да притежават собствен дом. 61% заявяват, че дори и след като се пенсионират възнамеряват да живеят в чужда къща. За 56% от анкетираните от FTI Consulting собствеността не е важна. За тях е по-важно интернетът да е бърз (42%) и разходът на енергия да е по-нисък (31%).

Близо 70% от респондентите смятат, че е по-важно правителството да отделя повече жилища, достъпни за наем, а не за покупка.

Също така от анкетата става ясно, че 67% от хората във въпросните градове живеят в дълг. Те признават, че спестяването на пари е днес по-трудно от всякога. В изводите от анкетата се посочва, че спестяванията реализирани от бейби бумърите е довело до ръст в социалното неравенство между поколенията.

Жителите на редица европейски държави предпочитат да живеят под наем. Така например, 60% от германците не си купуват жилища. Същото може да се каже за швейцарците, австрийците и британците.

Фактът, че все повече европейци от групата на купувачите преминават към тази на наемателите, говори за перспективността на пазара на наеми. Редица инвеститори в цял свят се насочват именно към този сегмент. Така например, в Гърция се развиват жилищата, които се предоставят под наем със сервизно обслужване. Във Великобритания предприемачите се насочват към изграждане на жилища за студенти, а в Тайланд вложението в апартхотели е доказало, че е надежден финансов инструмент.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blackthorn

    29 3 Отговор
    Ще имате да вземате!
  • 2 Българин

    58 5 Отговор
    Предпочитат наем , защото за да купят жилище не им стигат два живота. Иначе е голям кеф да плащаш докато мърдаш .
  • 3 Bossman

    32 1 Отговор
    Не мисля че са искренни в това което казват.Цените на апартаментите са високи,и най-вече могат да бъдат купени от чужденци.За местните е трудно да купуват.Купуват младиди хора с високи доходи.

    Коментиран от #7

  • 4 Bossman

    14 2 Отговор
    Не мисля че са искренни в това което казват.Цените на апартаментите са високи,и най-вече могат да бъдат купени от чужденци.За местните е трудно да купуват.Купуват младиди хора с високи доходи.
  • 5 Архимед

    22 3 Отговор
    Анализатори измислени. Нали за да го даде под наем ,Някой собственикът трябва да го купи. Този който има пари строи и купува. Който няма възможности, наема, било то в Лондон, Париж или София. Пазарна икономика.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ввв

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Bossman":

    Млади хора,високи доходи?!!!WTF...
  • 8 парижанин

    19 0 Отговор
    не предпочитат, налага им се. При 10 000 евро на кв.м при покупка.....

    Коментиран от #11

  • 9 Архимед

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "KENEPH BG":

    Ако нямаш парички и в Париж ще си наемеш кенеф.
  • 10 Дядото

    15 0 Отговор
    Праскайте се в .....! В БГ който не е наследник на имоти е обречен до дълбоки старини към банките и ако се разболее тежко....си е DP отвсякъде ! Глад,лишения, стрес ,притеснения ....мечтата на провинциалиста да има панелка ууу София :)
  • 11 гост

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "парижанин":

    В Париж 10000 евро кв. м при средна заплата от 5000 евро.
    в София 1200 евро кв.м. при средна заплата от 600 евро . До тук добре , но в
    1Париж апаратмента е завършен , В софия на шпакловка и замазка ???? ,
    2. Париж чиста жилищна площ , в София с общи части ....
    В София жилищата са надценени с около 25 %. .....Купуваи народе ....

    Коментиран от #13, #15

  • 12 Информиран

    2 1 Отговор
    Добре дошли в Матрицата! Сега е ред на храните.
  • 13 Луд

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ти работил ли си в Париж бе смешко?
    5000 евро заплата ......сънувал си явно.
  • 14 plovdiv.

    1 4 Отговор
    Kato naemodatel da vi kaja ce vece izobsto ne e rentabilno da imash imoti koito da davash pid naem. Poradi goliamoto predlagane naematelite ne paziat, troshat i se mestiat na na novo prez niakolko meseca. A ti pravi postoianno remonti, pkastai danuci, smetki i t.n. I az bih predpocela pod naem . Seriozno se zamisluam da prodam vsicko i da jiveia pod naem. Samo da imashe sigurnost v parite b
  • 15 Язе

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    В Париж 5000€ заплата само на някои.Масовката са с 2-2500€.Нормалния апартамент в Париж е около 20-30кв.м.Хола ми е по-голям от целия апартамент на повечето Парижани.Не,мерси.
  • 16 Сеирджия

    9 0 Отговор
    Нещо май не вървят продажбите, а? Става весело. Няма купувачи, няма хора, няма бизнес, а човек иска да живее, а набуташ ли се веднъш- край с хубавите дни.
  • 17 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Само кажете , кога да събарям къщата или да я подаря на някой приятел . Веднага отивам под наем у престолния град !
  • 18 иван

    3 0 Отговор
    Да живееш под наем, не е срамно, но когато някой те убеждава, че е нормално целия ти живот да премине така, това вече е издивателство.