Отидете към основна версия

2 271 9

Ето в какво превръщат родния дом на Хитлер

  • хитлер-
  • къща-
  • австрия-
  • собственост

Имотът предизвика дългогодишни спорове

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Къщата на Адолф Хитлер в австрийския град Браунау беше обект на дългогодишни спорове. Стигна се дори до съдебни дела, само и само имотът да не се превърне в поклонническо място на неонацисти. През 2016 г. собствеността беше дадена на австрийското правителство. Това обаче даде ход на нови съдебни спорове от страна на семейството на Герлинде Помер, което притежаваше постройката над 100 години. Властите отсъдиха сегашните собственици да получат парична компенсация в размер на 810 000 EUR. Сумата е по-малко, отколкото искаха наследниците, но повече от първоначално предложената им компенсация. Така имотът вече е на държавата.

Ъгловата къща ще бъде превръната в полицейско управление, съобщи министърът на вътрешните работи на Австрия Волфганг Пешорн. Ще бъде обявен конкурс, в които архитекти ще се състезават кой да реновира сградата. „Бъдещето на къщата като полицейски участък трябва да е ясен сигнал, че тя никога няма да се превърне в място, където да се отдава почит на нацизма.", каза министър Пешорн.

В конкурса ще имат право да участват архитекти от всички държави на Европейския Съюз. Проектът за реновиране трябва да е готов най-късно до средата на 2020 г.

Досега имотът беше отдаван от семейството на Помер на министерството на вътрешните работи. Къщата е с разгъната застроена площ от 800 кв.м. Разположено е на австрийско германската граница. Към основната сграда има гаражи и допълнителни паркоместа. Министерството е наемател на имота от 70-те години на миналия век, а месечният наем е в размер на 4800 EUR.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини