Отидете към основна версия

11 333 5

И тук продават къщи за по 1 EUR

  • италия-
  • къща-
  • 1 eur-
  • реновиране-
  • бивона

Продължава съревнованието между италианските градове за разпродажба на имоти на символични цени и привличане на повече жители. Към тях сега се присъединява и мъничка комуна Бивона в провинция Агридженто в близост до Сицилия.

Бивона, аналогично на редица други малки градчета, разположени в южна Италия, пострада от миграционните процеси през последните години. Младежите масово се изнасят към големите градове, като остават имотите си. За последните 40 години населението на въпросното градче се е стопило наполовина и към днешна дата в него живеят едва 3800 души.

„Искаме да възстановим някогашното величие на града от времето на Ренесанса. Тогава тук са живели 8000 души и Бивона беше своеобразно процъфтяващо феодално херцогство, благословено от император Карл V", казва местният съветник по културните въпроси Анджело Карицаро.

Какво предлагат местните власти? Това да станеш собственик на къща вече не е достатъчно. Най-малкото новият владелец трябва да инвестира значителна сума за реставрацията на имота. А ако решат да живеят постоянно ще трябва да плащат и допълнителни данъци.

Защо желаещите да живеят на друго от сегашното да изберат именно Бивона? На първо място е важно да се отбележи, че други аналогични градчета искат от собствениците на имоти, които са им дадени на символичната цена от 1 EUR, депозит в размер на 5000 EUR, който се връща на инвеститора, ако те реновират имотите през първите 3 години от придобиването им. В Бивона този депозит е 2500 EUR. Срокът за започване на основния ремонт обаче е намален до 1 година след придобиването му. Реставрацията трябва да приключи до 3 години след придобиването.

Бивона се рекламира и като екологично място. Според кмета на града Милко Чина, това е отлична локация за детоксикация. Регионът се слави с кристално чист въздух, гъсти гори, овощни градини, липсата на смог и шум.

Част от предлаганите имоти се нуждаят от основен ремонт, но се оферират и такива, които след един козметичен ремонт могат да бъдат обитавани. За да ускорят процеса на продажба, властите планират да изземват пустеещите имоти от тези собственици, които не са се появили пред общинските власти към момента на продажба. В останалите случаи, къщите в лошо състояние ще бъдат продавани от самите собственици, които отдавна са напуснали града и не живеят в него.

Преобладаващата част от къщите, които се оферират за по 1 EUR, са с разгъната застроена площ между 50 и 120 кв.м. Често в миналото на партерните етажи са се разполагали конюшните, а на горните жилищната част. Новите собственици сами ще могат да преценяват в какво да превърнат имотите си - къща, хотел, ресторант, магазин.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Атрактивно градче продава къщи за по 1 EUR

    Италианската община Киаромонте (Базиликата, провинция Потенца) с население от около 1700 души представи проект за продажба на къщи за 1 EUR. Целта на ...
    27.09.2022
    5 524
    7
  • Още едно градче предлага къщи по 1 EUR

    Кантиано е новото италианско градче, което се включва в програмата за продажба на къщи за 1 EUR. Средновековното градче е с близо 2000 жители, които с ...
    15.09.2021
    16 925
    14
  • Италия: Продават 100 къщи за по 1 EUR

    Общинските власти на италианското градче Мусомели, разположено на юг от Сицилия, продават 100 къщи само за по 1 EUR. В най-скоро време се очаква на пр ...
    09.05.2019
    16 882
    13
  • Опростиха покупката на къщи от 1 EUR

    Италиански градчета и села редовно обявяват кампании за продажба на стари къщи срещу 1 EUR с цел привличането на нови жители. Оказва се обаче, че след ...
    12.04.2019
    4 364
    1