Last news in Fakti

29 Ноември, 2019 11:11 11 322 5

И тук продават къщи за по 1 EUR

  • италия-
  • къща-
  • 1 eur-
  • реновиране-
  • бивона
И тук продават къщи за по 1 EUR - 1

Продължава съревнованието между италианските градове за разпродажба на имоти на символични цени и привличане на повече жители. Към тях сега се присъединява и мъничка комуна Бивона в провинция Агридженто в близост до Сицилия.

Бивона, аналогично на редица други малки градчета, разположени в южна Италия, пострада от миграционните процеси през последните години. Младежите масово се изнасят към големите градове, като остават имотите си. За последните 40 години населението на въпросното градче се е стопило наполовина и към днешна дата в него живеят едва 3800 души.

„Искаме да възстановим някогашното величие на града от времето на Ренесанса. Тогава тук са живели 8000 души и Бивона беше своеобразно процъфтяващо феодално херцогство, благословено от император Карл V", казва местният съветник по културните въпроси Анджело Карицаро.

Какво предлагат местните власти? Това да станеш собственик на къща вече не е достатъчно. Най-малкото новият владелец трябва да инвестира значителна сума за реставрацията на имота. А ако решат да живеят постоянно ще трябва да плащат и допълнителни данъци.

Защо желаещите да живеят на друго от сегашното да изберат именно Бивона? На първо място е важно да се отбележи, че други аналогични градчета искат от собствениците на имоти, които са им дадени на символичната цена от 1 EUR, депозит в размер на 5000 EUR, който се връща на инвеститора, ако те реновират имотите през първите 3 години от придобиването им. В Бивона този депозит е 2500 EUR. Срокът за започване на основния ремонт обаче е намален до 1 година след придобиването му. Реставрацията трябва да приключи до 3 години след придобиването.

Бивона се рекламира и като екологично място. Според кмета на града Милко Чина, това е отлична локация за детоксикация. Регионът се слави с кристално чист въздух, гъсти гори, овощни градини, липсата на смог и шум.

Част от предлаганите имоти се нуждаят от основен ремонт, но се оферират и такива, които след един козметичен ремонт могат да бъдат обитавани. За да ускорят процеса на продажба, властите планират да изземват пустеещите имоти от тези собственици, които не са се появили пред общинските власти към момента на продажба. В останалите случаи, къщите в лошо състояние ще бъдат продавани от самите собственици, които отдавна са напуснали града и не живеят в него.

Преобладаващата част от къщите, които се оферират за по 1 EUR, са с разгъната застроена площ между 50 и 120 кв.м. Често в миналото на партерните етажи са се разполагали конюшните, а на горните жилищната част. Новите собственици сами ще могат да преценяват в какво да превърнат имотите си - къща, хотел, ресторант, магазин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балон

    31 8 Отговор
    В София вече балонът се спука със страшна сила и цените на имотите вече са отрицателни, под нулата. Като брокер ви го казвам

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 Брокерът

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "балон":

    Обяснете моля, как така?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.