Отидете към основна версия

6 704 11

Изкупуват частни гори за втори път

  • гори-
  • изкупуване-
  • държава
Снимка: БГНЕС

Държавата за втори път обявява процедура за закупуване на гори от частни собственици. Причината е, че собствениците на частни гори у нас са над 1 млн., а горите частна собственост са раздробени на парцели под 10 дка, което прави управлението им трудно и неефективно.

До момента подадените заявления са 1715. Това е с над 50% повече, отколкото при първата процедура през 2016 г., съобщава БНР. Елена Величкова от МЗХГ обясни, че собствениците имат интерес към тези сделки. Много от тях не били запознати със състоянието на горите, а целта на Министерството на земеделието била да подобри състоянието на тези имоти. По нейни думи интересът е взаимноизгоден.

Тя обясни, че няма значение какъв тип е гората, но площта трябва да е максимум 50 дка. Освен това имотът трябва да граничи с държавни гори.

"Най-много точки получават имотите с площ между 1 и 10 дка. Горските имоти трябва да имат защитни или специални функции - да бъдат защитени зони, горски разсадници, географски култури, дендрариуми", обясни Величкова.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.

Свързани новини