22 Януари, 2020 20:37 6 660 11

Изкупуват частни гори за втори път

  • гори-
  • изкупуване-
  • държава
Изкупуват частни гори за втори път - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата за втори път обявява процедура за закупуване на гори от частни собственици. Причината е, че собствениците на частни гори у нас са над 1 млн., а горите частна собственост са раздробени на парцели под 10 дка, което прави управлението им трудно и неефективно.

До момента подадените заявления са 1715. Това е с над 50% повече, отколкото при първата процедура през 2016 г., съобщава БНР. Елена Величкова от МЗХГ обясни, че собствениците имат интерес към тези сделки. Много от тях не били запознати със състоянието на горите, а целта на Министерството на земеделието била да подобри състоянието на тези имоти. По нейни думи интересът е взаимноизгоден.

Тя обясни, че няма значение какъв тип е гората, но площта трябва да е максимум 50 дка. Освен това имотът трябва да граничи с държавни гори.

"Най-много точки получават имотите с площ между 1 и 10 дка. Горските имоти трябва да имат защитни или специални функции - да бъдат защитени зони, горски разсадници, географски култури, дендрариуми", обясни Величкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    8 2 Отговор
    Имам 1дкр гора дето не я знам и къде е дори с точност. Някъде из Бакаджика, ама едва ли дават 1000лв за 1дкр. Бягане насам-натам не си струва.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Спиро

    12 1 Отговор
    Ха-ха. Звучи ми като, изкупувам, веднъж ядено. К'во стана с ония кметове и областни, дето дядовците им били комшии и всеки гарантира за другия? Раздадоха си по 100 декара гори. Сега могат да продадат на държавата по 100 декара сечища /годни за озеленяване/.
  • 3 Чавдар

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Пази си я. Декара си е декар. Задават се партизански времена. А в частна собственост, без прокурорска не могат да влизат.

    Коментиран от #6

  • 4 по терлици

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    1.Разбери/те/ номера на имота като започнеш в землището/има си ЕКАТТЕ/ на кое село е/масив-номер.имот-номер/.2.В сайта на кадастъра https://kais.cadastre.bg/въвеждаш ЕКАТТЕ.масив.номер.3.Имота ти може да струва от няколко стотин до по-вече от 10000лв/защо не ако е до вила на заможен човек и му трябва място за басейн/!Поиграй си със слоевете в посочения сайт /един вълк лесно би се ориентирал/.Това е ако не използваш специализирани програми.Успех!
  • 5 5555

    12 1 Отговор
    Трябва да си извадите много документи, за което плащате.
    Правите оферта, която не се одобрява. защото държавата изкупува на безценица!
    Накратко правите само разходи!
  • 6 Рекордите на Гинес

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Чавдар":

    Топ коментар поздравления

    Коментиран от #8

  • 7 Да ,

    1 1 Отговор
    Втори път, до кога
    Ще има ли следващ път
  • 8 Чавдар

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рекордите на Гинес":

    Благодаря. И дано, декарчето е до някоя мандра или кошара. Че то, гладен не се стои.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 безпартиен

    1 0 Отговор
    Поздравления за модератора!