Отидете към основна версия

8 244 17

Индикация за дълбока криза в Европа

  • цюрих-
  • швейцария-
  • офис-
  • наем-
  • colliers international

Безспорно дълговата криза в еврозоната дава отражение не само върху икономиките на редица страни от Стария континент, но се отразява негативно и върху пазара на недвижими имоти. Единият от факторите, които говорят за тежката икономическа ситуация е, че много чуждестранни компании, разположени в офиси в центъра на Цюрих, ги напускат и се местят в по-евтини помещения в покрайнините на швейцарския град.

В резултат на това в много офис сгради в центъра цели етажи остават празни. „Всичко се случва изключително бързо. Това показва, че през следващите две-три години собствениците на тези офиси ще трябва да намалят наемните нива с 10%-20%, ако искат да имат наематели”, казва Даниъл Скотър, анализатор в компанията Colliers International.

Сред основните причини за спад в търсенето е решението на крупни работодатели като UBS да премести офисите си в периферията на Цюрих в райони като Алтщетен, Ерликон и Опфикон. Credit Suisse и Allianz също преместиха своите сътрудници в офиси извън центъра. Независимо от спада в търсенето, наемните нива засега не се коригират – между 4000 EUR и 5000 EUR на месец искат собствениците за офис от 100 кв.м.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • „Газпром” бяга в Швейцария

    Офисите на руския газов гигант в Берлин и Лондон ще се обединят. Новият им адрес ще бъде в Швейцария. Мярката се тълкува от икономисти като опит за ...
    04.10.2012
    2 393
    1
  • Руснаците превзеха и Алпите

    Ако някои ви е казал, че строителството е в застой, не му вярвайте напълно. Явно по време на криза идва ред на застрояването на места, на които пре ...
    29.07.2012
    3 799
    0